Fysik

Gitterlignigen

05. juni 2021 af Marcus30 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har slet ikke styr på hvordan man udleder gitterligningen. 

Så er der en der her styr på hvordan man udleder gitterligningen??


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2021 af mathon

Trigonometri i retvinklet trekant:

                                                        \small \begin{array}{llllll}&& \sin\left ( \varphi _n \right )=\frac{n\cdot \lambda}{d} \end{array}


Svar #2
05. juni 2021 af Marcus30 (Slettet)

Ja, men vi skal udlede den...


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2021 af mathon

                                     \small \begin{array}{lllllll} \textup{hvoraf:}\\& d\cdot \sin\left ( \varphi _n \right )=n\cdot \lambda \end{array}

Når vejlængdeforskellen er et helt antal bølgelængder, er der konstruktiv interferens.
Punkterne, for hvilke det gælder, ligger på hyperbelgrene, som i kort afstand fra gitteret nærmer sig til
hyperblernes asymptoter.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2021 af Eksperimentalfysikeren

Tegn på et stykke kvadreretpapir en række punkter med afstanden 3 tern mellem punkterne. Punkterne repræsenterer spalterne i gitteret. Bølgelængden kan du passende tegne som 1 tern. Tegn med centrum i ét af punkterne en cirkelbue med bølgelængden som radius. Tegn så en linie, der går gennem nabopunktet til cirklens centrum og tangerer cirklen. Tegn den radius, der ender i tangentens røringspunkt. Du kan så opstille en ligning for sammenhængen mellem gitterkonstanten (3 tern), bølgelængden (1 tern) og afbøjningsvinklen.

Når du har gjort det, gør du det samme med en cirkelbue, der er 2 bølgelængder. Tallet 2 kaldes spektrets orden. Du kan også prøve med 3 bølgelængder, men her går det galt, fordi gitterkonstanten er 3 bølgelængder. Prøver du med en bølgelængde på ½ tern, kan du få flere ordner.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2021 af OliverHviid

Udover de andre gode svar så kan du evt. også prøve følgende link hvis du ønsker at se en video om det: https://www.youtube.com/watch?v=EZyIorOV4Zg


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juni 2021 af mathon


Skriv et svar til: Gitterlignigen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.