Matematik

0=(-6)^2-4*1*c

24. august 2021 af Alrighty - Niveau: C-niveau

0=(-6)2-4*1*c her bliver c=9 i cas, men når jeg udregner det, bliver c=8

Hvad går galt?0=(-6)^{2}-4*1*c <-> 4*1=(-6)^{2}*c <-> \frac{4*1}{(-6)^{2}}=c


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2021 af Anders521

#0 Hvad der går galt er, at du har lagt størrelsen 4·1 til på begge sider af lighedstegnet og dernæst sat leddet (-6)2 som faktoren til c. Som resultat bliver c ikke en gang tallet 8 men et tal mindre end 1:                                                                                 (4·1)/(-6)2 = 22 / (-1)2·62 =  (2 / (2·3))2 = 1 / 9 < 1 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2021 af PeterValberg

0=(-6)^2-4\cdot 1\cdot c

0=36-4\cdot c

4\cdot c=36

c=\frac{36}{4}

c=8

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2021 af MountAthos

#2

0=(-6)^2-4\cdot 1\cdot c

0=36-4\cdot c

4\cdot c=36

c=\frac{36}{4}

c=8

                36 / 4 = 9


Svar #4
24. august 2021 af Alrighty

Men hvis man ikke vælger at delvist udregne ligningen undervejs men omformer den som den er, hvordan gør man det skridt for skridt?

Vedhæftet fil:ss1.jpg

Svar #5
24. august 2021 af Alrighty

(Ops, vedhæftet fil var en fejl)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2021 af MountAthos

Til # 4

0 = (-62 ) - 4 · 1 · c

0 = 36 - 4 · c  , træk 36 fra på begge sider af lighedstegnet

-36 = -36 + 36 - 4 · c , så får du

- 36 = - ·4 c  , divider med (- 4) på begge sider af lighedstegnet

(-36) / (-4) = (-4· c) / ( - 4 ) , så får du

9 = c


Svar #7
24. august 2021 af Alrighty

#6 men hvordan vil det se ud, hvis du ikke udregner og forsimpler (-6)2 til 36 og -4*1*c til -4*c i ligningen, men istedet bare finder c med de værdier der er, som de ser ud?


Svar #8
24. august 2021 af Alrighty

Eller forkorter hedder det vist


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2021 af Anders521

#7 Udregningen vil stort set være det samme:

                                                         0 = (-6)2 - 4·1·c                  ⇔                                                                                                                     0 + (-6)2  =  (-6)2 -  (-6)2 - 4·1·c     ⇔                                                                                                                            (-6)2 = - 4·1·c                           ⇔                                                                                                          (-6)2 /  ( - 4·1 ) =  [ (- 4·1) /  (- 4·1) ] ·c     ⇔                                                                                                                    (-6 / -2)2 = c                                    ⇔                                                                                                                               9 = c                                                                                                                                                       


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. august 2021 af MountAthos

Til # 8

0 = (-62) - 4 · 1 · c

Hvis du divider med 4 på begge sider af lighedstegnet får du udregnet

0 = 9 - c


Svar #11
24. august 2021 af Alrighty

#9 hvordan kan det være, at du har plustegnet foran (-6)2 når det er på venstre side? Burde det ikke være negativt? Og burde du ikke tage potensen først, og derefter (-6)? Og hvorfor dividerer du det med (-4*1)? Skal det ikke bare have modsatte fortegn ovre på venstre side? Der er samtidig et - mellem (-6)2 og (-6)2, hvor kommer det fra?


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. august 2021 af Anders521

#11

hvordan kan det være, at du har plustegnet foran (-6)2 når det er på venstre side? Burde det ikke være negativt?

Det er en fejl. På venstresiden burde der stå et minus-tegn

Og burde du ikke tage potensen først, og derefter (-6)?

Tallet (-6)2 er en potens. Den tages først.

Og hvorfor dividerer du det med (-4*1)?

For at isolere størrelsen c, som du jo spørger om i #7.

Skal det ikke bare have modsatte fortegn ovre på venstre side? Der er samtidig et - mellem (-6)2 og (-6)2, hvor kommer det fra?

Nej. Det minus-tegn skyldes at der fratrækkes (-6)2 på begge sider af lighedstegnet. Men som du har bemærket, står der et plus-tegn på den anden, hvilket burde også være et minus-tegn.


Svar #13
24. august 2021 af Alrighty

#12

#11

 

Og burde du ikke tage potensen først, og derefter (-6)?

Tallet (-6)2 er en potens. Den tages først.

 Ops, jeg mente eksponenten. Skal du ikke først tage kvadratroden, og derefter -(-6), istedet for -(-6)2?


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. august 2021 af ringstedLC

#13:

\begin{align*} -6^2=-(6)^2 &= -(6\cdot 6)=-36 \\ (-6)^2 &= (-6)\cdot (-6)=36 \end{align*}

Parentesen bestemmer hvad, der skal opløftes i anden potens.


Skriv et svar til: 0=(-6)^2-4*1*c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.