Fysik

Hvad er en SI-enhed?

26. august 2021 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Hvad er en SI-enhed?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2021 af peter lind

Standart eller internationale enheder som bruges næsten overalt. Det er eksempelvis kg, meter, sekund, ampere, newton o.s.v.


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. august 2021 af SuneChr

Med syv grundenheder kan alle øvrige fysiske/kemiske enheder sættes sammen.
1)  længde                                 meter         m
2)  masse                                   kilogram    kg
3)  tid                                          sekund       s
4)  elektrisk strøm                      Ampere      A
5)  termodynamisk temperatur  Kelvin         K
6)  stofmængde                         mol           mol
7)  lysstyrke                               candela      cd


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2021 af Eksperimentalfysikeren

Tidligere har man benyttet andre enhedssystemer. I Danmark er det f.eks. pund, pægl, pot, tomme, alen osv.

Senere gik man over til metersystemet. Meter, kg og sekund var veldefinerede, men der manglede enheder for f.eks. kraft og energi. Man indførte et udvidet system, cgs-systemet, hvor blandt andre disse størrelser fik enheder. Krafter 1 dyn blev defineret som den kraft, der kan accelerere 1g med 1cm/s2 og energien 1 erg er det arbejde en kraft på 1 dyn udfører ved flytning på 1cm i kraftens retning. Definitionerne ligner dem, vi har for Newton og Joule, men størrelserne er meget mindre. Der blev også udviklet enheder for elektricitet og magnetisme, med navne som Ørsted og Gauss.

De meget små enheder vste sig upraktiske, hvorfor man gik over til MKSA-systemet (meter kilogram sekund ampere), som har mere anvendelige enhedsstørrelser. Dette system blev så med tiden udvidet til SI-systemet.

Der har undervejs været nogle vildskud på enhedssystemet. F.eks. har man benyttet kraftenheden 1 pond (1p) som er tyngdekraften på 1 gram, og tilsvarende 1kp, der er tyngdekraften på 1kg.  Mere specielt er enheden 1 tekma (teknisk masseenhed) som er den masse, der har tyngdekrafteen 1N.

I spektroskopien benyttede man 1Å (Ångström) som er defineret som 1Å = 10-8cm. Slår man op i gamle tabeller over spektrallinier, kan man komme ud for, at det er denne enhed, der er benytte. Man skal så regne om til nm, hvilket er ret let, da 1nm = 10Å. Den røde spektrallinie, der kendes fra helium-neon-lasere har bølgelængden 6328Å = 632,8nm.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2021 af SuneChr

De gamle måleenheder var nu slet ikke så tossede endda. Kom man fra landet og var dus med, hvad en hest kunne præstere, kunne man forholde sig til "hestekræfter". Det uheldige ved betegnelsen er så, at det er
en kraft gange vej pr. tid og ikke en "ren" kraft.


Skriv et svar til: Hvad er en SI-enhed?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.