Matematik

Regn a ud i andensgradsligning jf. parabler

28. august 2021 af Alrighty - Niveau: B-niveau

Jeg skal gøre rede for, at a kan være -0,043. Hvis jeg ved at c er 4,3 og b=0 hvordan kan jeg finde a ved at sætte tilfældige punkter ind i ligningen? a får jo bare forskellige værdier afhængigt af hvilke værdier man vælger at sætte ind?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2021 af mathon

\small \begin{array}{lllll} \small \textup{Du har}\\& f(x)=y=ax^2+4.3\\\\& \large a=\frac{y-4.3}{x^2} \end{array}


Svar #2
28. august 2021 af Alrighty

Men hvis jeg fx. sætter 13 ind på y's plads og 27 in på x's plads, så bliver a ikke -0,043?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Da det er givet at tunnelen følger en parabel, så har den ligningen

y = ax2 + bx + c

Da parablen er symmetrisk omkring y-aksen, skal b være 0.

Da parablens arme vender nedad, skal a være negativ.

Der skal gælde at:

y(-10) = 0

y(0) = 4,3

y(10) = 0

Forskriften y = -0,043x2 + 4,3 er en andengradsligning med a negativ og b=0, vi skal så bare lige godtgøre at den også opfylder de tre sidste betingelser:

y(-10) = -0,043*(-10)2 + 4,3 = 0  (Det stemmer.)

y(0) = -0,043*02 + 4,3 = 4,3  (Det stemmer.)

y(10) = -0,043*102 + 4,3 = 0  (Det stemmer.)

Den givne forskrift passer altså med alle oplysningerne om tunnelen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. september 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} \small \textup{Du har}\\& f(x)=y=ax^2+4.3\\\\& \large a=\frac{y-4.3}{x^2}\qquad x\neq0 \end{array}


Skriv et svar til: Regn a ud i andensgradsligning jf. parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.