Psykologi

er mennesket et produkt af arv og/eller miljø? og hvorfor

12. september 2021 af freja9292 - Niveau: C-niveau

er mennesket et produkt af arv og/eller miljø? og hvorfor


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2021 af SuneChr

Ved at undersøge en-æggede tvillingers opvækst, vil arven gennem generne  altid være den samme.
Går tvillingerne hver til sit, præges de af det miljø, de færdes i.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2021 af ringstedLC

Produkt må ikke tages alt for alvorligt. Man kan jo ikke gange de forskellige egenskaber ved et menneske.

Nogle egenskaber er uafhængige af miljø; fx køn, øjenfarve, antal lemmer m.m.

Andre egenskaber er uafhængige af arv. Hvis den ene tvilling vokser op i en indiansk stamme centralt i Amazonjunglen og den anden hos en dansk gennemsnitsfamilie vil de sikkert udvikle sig mentalt forskelligt, men fysisk vil de ligne hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2021 af Eksperimentalfysikeren

Det er meget vanskeligt, at afgøre, hvilke egenskaber, der skyldes arv, og hvilke, der skyldes miljø. Til miljøet hører jo mange faktorer, også påvirkninger af kemiske og biologiske faktorer, der kan påvirke opvæksten. Et eksempel på en sådan faktor er polio, der heldigvis bliver holdt godt nede i dag. Hvis man er så uheldig af få polio i en tidlig alder, kan det bevirke, at man ikke kan ting, man ellers har arvet gode anlæg for.

#2 Ordet "Produkt" skal nok ikke opfattes som i matematikken, men som det bruges i f.eks. kemien.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2021 af Stygotius

Den idé der præsenteres i #1, er yderst tvivlsom. Hvilke anlæg der kommer til at bære individet videre i dets liv, er nok afhængt af de vilkår som miljøet giver dem. 

Læs H.C:Andersen: Den grimme Ællling og H.Pontoppidan: "Ørneflugt". Her får  du to kendte forfatteres bud på hvad de mener er mest afgørende


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2021 af Eksperimentalfysikeren

Eksempel:

Nogle menesker har absolut gehør. Hvis de hører en tone, kan de sige, hvilken tone det er. Den egenskab har et arveligt element. Har man ikke det element, kan man ikke træne sig op til at kunne høre, hvilken tone, der er tale om. Det går i af i familien. Det er ikke nok, at have den arvelige del, for hvordan skulle vore gener kunne vide noget om, hvilke navne, vi har givet tonerne? Musikere spiller mange toner og hører den samtidig. Spiller en musiker et g og hører denne tone, lærer han eller hun, at sådan lyder et g. Får man ikke træning af denne slags, kan man ikke høre hvilken tone, der er tale om.

En pudsig ting her er, at en person, der ikke er musiker, kan udnytte sin arv på en anden måde, En maskiningeniør kan lære, at der er en bestemt tone, når processen på en fabrik kører som den skal. Hvis ingeniøren kommer på arbejde og tonen er ændret, afslører det, at der noget galt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. oktober 2021 af Stygotius

Det er svært at vide hvad man skal bruge indlægget i # 5 til.

Måske glemmer eksperimentalfysikeren at det at et  menneske der er født med absolut gehør, ingen sandsynlighed, endsige garanti, har for at vedkommende får et musikalsk liv, på hverken den skabende eller udøvende side


Skriv et svar til: er mennesket et produkt af arv og/eller miljø? og hvorfor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.