Fysik

Gitterligning

16. september 2021 af Quarr - Niveau: 10. klasse

Er der nogen der kan forklare mig interferens og de forskellige ordner i gitterligningen?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2021 af Moderatoren

Hvad er du i tvivl om?


Svar #2
16. september 2021 af Quarr

Om hvordan konstruktiv interferens og destruktiv interferens dannes som et mønster af cirkler når en lysstråle går om hjørner.

- - -

Ja

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2021 af mathon

se
         http://file:///Users/ejer/Downloads/tillaeg_interferens_og_gitterformlen-3.pdf 
         Figur 6 og tekstboksen nedenunder.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2021 af mathon


Svar #5
16. september 2021 af Quarr

#3

se
         http://file:///Users/ejer/Downloads/tillaeg_interferens_og_gitterformlen-3.pdf 
         Figur 6 og tekstboksen nedenunder.

Der står: 

"Der kan ikke oprettes forbindelse til denne side"

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. september 2021 af mathon

forbindelsen er ikke sikker

søg under
                     gitterformel
 


Svar #7
16. september 2021 af Quarr

Forstår ikke helt dette:

Hvis den ene bølge har tilbagelagt en af-
stand, som er et helt antal bølgelængder længere end den anden bølge, så vil bølgerne
være i fase i punktet. Det betyder, at bølgerne vil have samme udsving i punktet, og
dermed vil bølgerne forstærke hinanden. Hvis den ene bølge derimod har tilbagelagt en
afstand, som er et ulige antal halve bølgelængder længere end den anden bølge, så vil
bølgerne være i modfase i punktet, og bølgerne vil svække hinanden.

Hvorfor skal det være et helt antal bølgelængder og ulige antal?

Forstår det nu.

- - -

Ja

 

Vedhæftet fil:Ringbølger.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #8
16. september 2021 af mathon

Repeter afsnittet interferens.


Svar #9
16. september 2021 af Quarr

Okay. Konstruktiv interferens er hvor når to bølgetoppe eller to bølgedalle møder hinanden og forstærker hinanden.

Destruktiv interferens er når en bølgetop og bølgedal møder hinanden og forsvækker hinanden.

I et optisk gitter vil elementærbølger danne interferensmønster når man sender en lysstråle gennem gitteret. Har godt forstået hvornår der er destruktiv og konstruktiv interferens i punkter.

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
18. september 2021 af mathon

ordner:
                   \small \begin{array}{llllll} d\cdot \sin\left ( \theta _n \right )=n\cdot \lambda&&n\in\mathbb{N}_0\\\\ n=\frac{d}{\lambda}\cdot \sin\left ( \theta _n \right )\\\\ n_{max}=\left \lfloor \frac{d}{\lambda} \right \rfloor \end{array}

                   


Svar #11
18. september 2021 af Quarr

#10

ordner:
                   \small \begin{array}{llllll} d\cdot \sin\left ( \theta _n \right )=n\cdot \lambda&&n\in\mathbb{N}_0\\\\ n=\frac{d}{\lambda}\cdot \sin\left ( \theta _n \right )\\\\ n_{max}=\left \lfloor \frac{d}{\lambda} \right \rfloor \end{array}

                   

Mathon, hvordan finder du ud af i sidste linje at nmax=gitterkonstanten/lambda

Kan nemlig ikke helt tænke mig frem til hvad du har gjort. 

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
18. september 2021 af ringstedLC

#11:

\begin{align*} n &= \frac{d}{\lambda }\cdot \sin\bigl(\theta _n\bigr) \;,\;0^{\circ}\leq \theta _n<90^{\circ}\Rightarrow 0\leq \sin\bigl(\theta _n\bigr)<1 \\ n_0 &= \frac{d}{\lambda }\cdot 0=0 \\ n_{maks} &= \frac{d}{\lambda }\cdot 0.999...=\left \lfloor\frac{d}{\lambda } \right \rfloor \end{align*}


Svar #13
18. september 2021 af Quarr

Mange tak Ringsted! :) Ved du hvad de klemmer du har rundt om i sidste linje er for noget fordi jeg ved det ikke?

- - -

Ja

 


Skriv et svar til: Gitterligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.