Fysik

Bold

21. oktober 2021 af Ineedhelp555 - Niveau: B-niveau

Vi har en bold der falder fra højden 10 meter over Jordens overflade.

a) Hvis vi antager mekanisk energibevarelse, hvordan beregner vi boldens fart lige inden den rammer Jorden?

b) Hvordan benytter vi bremseformlen til at beregne, hvilken fart bolden har inden den rammer Jorden?

Bolden har en masse på 240 g.


c) Brug den generelle udgave af Newtons tyngdelov til at beregne den kraft, som bolden påvirker Jorden med.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. oktober 2021 af ringstedLC

a) Al boldens pot.-energi ved h = 10 m omdannes til kin. energi ved h = 0 m.

b) Der spørges om det samme som i a)

c)

\begin{align*} F &= m\cdot a \\ &= m\cdot g \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. oktober 2021 af mathon

                    \small \small \begin{array}{lllllll} \begin{array}{|c|c|}\hline&\\ \textbf{Energiberegning}&\textbf{"Bremse"formel}\\&\\\hline&\\m\cdot g\cdot h=\frac{1}{2}\cdot m\cdot v^2&2\cdot g\cdot h=v^2-{v_o}^2,\quad v_o=0\\&\\\hline&\\ g\cdot h=\frac{1}{2}\cdot v^2 &g\cdot h=\frac{1}{2}\cdot v^2\\&\\\hline&\\ v=\sqrt{2\cdot g\cdot h}&v=\sqrt{2\cdot g\cdot h}\\&\\\hline \end{array} \end{array}


Skriv et svar til: Bold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.