Fysik

Kernefysik

19. november 2021 af Ineedhelp555 - Niveau: B-niveau

Iodisotopen 131I er radioaktiv. Den bruges til behandling af kræft i skjoldbruskkirtlen. En patient får indsprøjtet med aktiviteten 800 MBq. Halveringstiden er 8,04 døgn.

a) Beregn henfaldskonstanten i enheden døgn-1 og enheden s-1.

b) Hvor mange kerner fik patienten indsprøjtet og hvilken masse svarer det til, når et  atom har massen 130,9 u?

c) Hvor mange kerner er der tilbage efter 5,0 døgn, og hvor mange er der henfaldet i løbet af de første 5,0 døgn?

d) Hvor stor er aktiviteten efter 5,0 døgn?

e) Hvor lang tid går der før aktiviteten er nede på 1% af den oprindelige?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. november 2021 af Moderatoren


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. november 2021 af janhaa

a) k= \ln(2)/T_{1/2}=\ln(2)/8,04   døgn-1

k = 9,9783*10-7 s-1


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. november 2021 af janhaa

b) 

N= 8*108/k = 8*1014   Cores


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. november 2021 af janhaa

b)

 Mass=8*10^{14}*130,9\, u=1,047*10^{17}\,u=1,74*10^{-10}   kg


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. november 2021 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textbf{c)}\\&& N=\left ( 8\cdot 10^{14} \right )\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{5.0\;d\o gn}{8.04\,d\o gn }} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. november 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{d)}\\&& A_{\, 5\;d\o gn}=k\cdot N_{\, 5\;d\o gn} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. november 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{e)}\\&& A=A_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}} \end{array}


Skriv et svar til: Kernefysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.