Fysik

Radioaktivt henfald

23. oktober 2012 af Mathara (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg har problemer med følgenede opgave:

Iodisotopen I-131 er β^--radioaktiv. Den bruges til behandling af kræft i skjoldbruskkirtlen. En patient får indsprøjtet isotopen, der har aktiviteten 800 MBq. Halveringstiden er 8,04 døgn.

1) Beregn henfaldskonstanten – både i enheden døgn-1 og i enheden s-1. (DETTE HAR JEG GJORT)

2)Hvor mange kerner fik patienten indsprøjtet og hvilken masse svarer det til, når en kerne har massen 130,9 u?

 

Jeg tænker at jeg skal bruge følgende formel:
N = N0 • e-kt

Men jeg kan simpelthen ikke gennemskue hvordan jeg finder ud af hvad N0 er? Jeg ved at det er antal kerner til tiden 0, og jeg ved at det sikkert er pisse let, men jeg kan ikke komme videre - hjælp :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. oktober 2012 af Jerslev

#0: Benyt sammenhængen mellem aktivitet, henfaldskonstant og antallet af kerner.

A = k*N

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
23. oktober 2012 af Mathara (Slettet)

Ok. Og det bruger jeg så i formel: N = N0 • e-kt, men hvad er t så? 8,04? frygter lidt at jeg måske har regnet galt ang. halveringskonstanten til at starte med.


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. oktober 2012 af mathon

                                                  k = 0,086212 døgn-1
                       k = ln(2) / T½   
                                                  k = 9,97828·10-7 s-1   


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. oktober 2012 af mathon

      indsprøjtning

                             A(t) = Ao·e-k·t

                             A(0) = (8,0·108 Bq)•e-k·0 = (8,0·108 Bq)  = k•No

                             No = (8,0·108 Bq) / k = (8,0·108 s-1) / (9,97828·10-7 s-1) =  8·1014

      svarende til
      massen

                             m(131I) = (8·1014 atomer) • (130,9 u/atom) = 1,0472·1017 u = 1,7389·10-10 kg


Svar #5
23. oktober 2012 af Mathara (Slettet)

Tusind tak Mathon, så var den god nok alligevel, dvs.

N = 8 • 1014 • e-481498,847 • t, men fatter stadig ikke helt hvad t så er?


Svar #6
23. oktober 2012 af Mathara (Slettet)

Nååårh, jeg skal måske slet ikke bruge den formel, 8 • 1014 er resultatet = antal kerne der sprøjtes ind?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. oktober 2012 af peter lind

t er en variabel, der angiver den tid, der er gået siden indsprøjtningen. Ved indsprøjtningstidspunktet er den altså 0


Svar #8
23. oktober 2012 af Mathara (Slettet)

Tusind tak  :-)


Skriv et svar til: Radioaktivt henfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.