Fysik

Hvad er en kortslutning?

27. november 2021 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Hvad er en kortslutning i et kredsløb?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2021 af ringstedLC

Hvis modstanden mellem to punkter i et kredsløb er tæt på 0 Ω, er de kortsluttede. Termen bruges normalt kun om fejl, dog bruges sluttet/afbrudt gerne om kontakter.

Modsætningen, en afbrydelse, har en meget stor (ideelt en uendelig stor) modstand.


Svar #2
28. november 2021 af Alrighty

Skal der altid være en modstand? Og hvordan kan modstanden være tæt på 0 ohm?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2021 af ringstedLC

Dét der på et diagram ses som et linjestykke mellem to eller flere komponenter regnes som 0 Ω. I det virkelige kredsløb er forbindelsen en leder (ledning, printbane el. lign.) og alt fysisk materiale har en modstand. Det er den modstand, der tænkes på i #1.


Svar #4
01. december 2021 af Alrighty

Pga. at der næsten ikke er nogen modstand ved en kortslutning, så risikerer det at forårsage overophedning i ledninger og f.eks. en motor hvis ledningerne er koblet til den, som så kan ødelægge materialet og afbryde strøm-kredsløbet, ikke? Eller kan ledninger ikke ''gå i stykker'' og stoppe kredsløbet pga. overophedning?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2021 af ringstedLC

Ikke helt.  Når et kredsløb kortsluttes, altså ved en eller anden fejl, så danner kortslutningen en forbindelse med en meget lille modstand mellem to spændingspotentialer, der normalt ikke er forbundet direkte.. Det betyder ihvertfald to ting. For det første; strømmen fra forsyningsspændingen bliver større. For det andet; den del af kredsløbet, der er "bagved" kortslutningen i forhold til forsyningen bliver ikke forsynet med spænding, da der som bekendt ligger 0 V over 0 Ω.

Eksempel: Ledningen til en hækkesaks kommer ind i skæret. Saksen stopper og sikringen foran stikkontakten falder, fordi strømmen overstiger dens mærkeværdi. Ledningen har udover bruddet ikke taget skade, da dens resistans skal kunne tåle sikringens maks.-strøm uden at den bliver så varm, at isoleringen smelter.

Men hvis hr. Fumlesen selv har leget elektriker og fx bygget en forlængerledning af for tynd ledning, så kan det være, at isoleringen brænder/smelter. Ved altfor tynde ledere vil selve lederen måske også smelte inden sikringen slår fra.


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. december 2021 af ringstedLC


Skriv et svar til: Hvad er en kortslutning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.