Matematik

inverse funkioner. injektive

20. december 2021 af klara99 - Niveau: Universitet/Videregående

når jeg læser powerpointen fra forlæsningen står der at : ligesom Sinus er Cosinus ikke injektiv? 

Men i sinus står der f.eks at den er injektive fordi den  voksende.

grafen vokser fra -1,1 og fra -pi/2 til pi/2.

Jeg spørge efter hvad menes der når den ikke er injektiv


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2021 af jl9

En injektiv funktion f(x) giver forskellige værdier for alle x.

sin(x) giver 0 for f.eks. både x=2pi og x=4pi


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. december 2021 af Anders521

#0 Tegn grafen for cosinus i intervallet  (-π/2 , π/2), så kan du se, at den ikke er injektiv.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. december 2021 af probabilist

Lad f: [1/2,1/2] -> R være givet ved f(x)=sin(x). Da er f injektiv, da den er strengt voksende.

Lad g: [1,2] -> R være givet ved g(x)=sin(x). Da er g IKKE injektiv, da f(x)=f(x') IKKE medfører, at x=x'.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. december 2021 af jl9

#3

Lad f: [-pi/2,pi/2] -> R ...

Lad g: [1,2] -> R være givet ved g(x)=sin(x). Da er g ikke injektiv fordi g(x) ved mindst to forskellige værdier af x giver samme resultat.


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. december 2021 af Eksperimentalfysikeren

Om sinus er injektiv afhænger af, hvilken definitionsmængde, man benytter. Benytter man:

sin(x), x\in \mathbb{R}

er der uendeligt mange x-værdier, der giver f.eks. 0. Så er sinus ikke injektiv, og man kan ikke angive en omvendt funktion.

Benytter man i stedet

sin(x), x\in [-\frac{\pi}{2};\frac{\pi}{2}]

er der for hver mulig funktionsværdi kun én x-værdi, der afbildes over i den, og så er sinus injektiv, og man kan definere den omvendte funktion til sinus. Den angives lidt forskelligt i forskellige sammenhæng:

sin^{-1}(x) = asin(x) = arcsin(x)

Den sidste er en forkortelse af arcus sinus, dvs. buen svarende til sinus.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. december 2021 af jl9

#5 Er det så også derfor at arcsin funktionen har Dm = [-1; 1] ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. december 2021 af Eksperimentalfysikeren

Nej, det er fordi sin kun har funktionsværdier i dette interval.

Tegn enhedscirklen i et koordinatsystem. så kan du se, at der ikke findes en vinkel, der giver en sinusværdi, der er større end 1 eller mindre end -1.


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. december 2021 af probabilist

#4

#3

Lad f: [-pi/2,pi/2] -> R ...

Lad g: [1,2] -> R være givet ved g(x)=sin(x). Da er g ikke injektiv fordi g(x) ved mindst to forskellige værdier af x giver samme resultat.

Der er ingen forskel på de to, hvis jeg forstår, hvad du mener med "resultat". For at se, det er det samme, så kan du overveje, om der for en funktion f: X->Y kan eksistere x,x' i X hvor x!=x', således at f(x)=f(x') => x=x', eller om der er en modstrid?

Du kan eventuelt se definition 1 på proofwiki: https://proofwiki.org/wiki/Definition:Injection.


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. december 2021 af probabilist

#6

#5 Er det så også derfor at arcsin funktionen har Dm = [-1; 1] ?

Arcsin uden restriktion på definitionsmængden er en såkaldt "multi-valued function" eller "multifunktion". Derfor bruger man kun dens "principal branch" som definitionsmængde, hvilket medfører, at arcsin kun evalueres til en værdi. Du ser det samme med den komplekse logaritme funktion som ej heller er entydigt bestemt. Du møder det tit i kompleks analyse.

Det er således et spørgsmål om definition. Det er meget godt forklaret på proofwiki:

https://proofwiki.org/wiki/Definition:Inverse_Sine/Arcsine og https://proofwiki.org/wiki/Definition:Natural_Logarithm/Complex


Skriv et svar til: inverse funkioner. injektive

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.