Fysik

Varmetab - Byggeri

04. februar 2022 af Arbejdshesten - Niveau: B-niveau

Spørgsmål med hensyn til byggeri.
Jeg forstår ikke helt forskellen mellem disse 2 filer. 
De har med varmetab at gøre, men de bruger nogle forskellige formler, hvor jeg
lagde mærke til, at lambda er: Watt / meter * kelvin
mens U-værdi er: Watt / kvadratmeter * kelvin

Den ene bruger altså kvadratemter istedet for meter.

Min spørgsmål er, hvad er forskellen mellem disse 2 formler?
For deres formål behandler vel ikke det sammen problem.

Vedhæftet fil: Varmetab .png

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2022 af Sveppalyf (Slettet)

λ er en materialeegenskab som gælder for et specifikt materiale. Det er altså noget du kan slå op i en databog. Stål har en bestemt λ-værdi. Gips har en bestemt λ-værdi. Gasbeton har en bestemt λ-værdi. En bestemt type mineraluld har en bestemt λ-værdi. Osv.

U-værdien er noget du beregner for en konstruktion. Et vindue, et gulv, en mur osv. Den afhænger både af λ-værdierne af de indgående materialer, men også af deres tykkelser samt af overgangsisolanserne på inder- og ydersiden af konstruktionen.

Når du skal beregne varmetabet gennem fx en mur, så slår du først λ-værdierne for de forskellige materialer op. Derefter beregner du U-værdien for muren vha. formlen

U=\frac{1}{R_{inde}+\sum \frac{d_{i}}{\lambda _{i}}+R_{ude}}

og så kan du finde varmetabet gennem muren vha.

\Phi =U*A*\Delta T


Svar #2
05. februar 2022 af Arbejdshesten

Okay, men hvad betyder de forskellige forkortelser i øverste formel, sådan som Rinde?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2022 af Sveppalyf (Slettet)

di er tykkelsen af lag nr. i.

λi er λ-værdien af lag nr. i.

Rinde er overgangsisolansen fra indeluften til den overflade på konstruktionen der vender ind mod rummet.

Rude er overgangsisolansen fra ydersiden af konstruktionen til udeluften.


Svar #4
05. februar 2022 af Arbejdshesten

Okay, men de værdier såsom i Rinde vil det være U-værdier eller?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Rinde og Rude er den indvendige og udvendige overgangsisolans som udtrykker hvor nemt varmen bliver overført mellem luften og overfladen. Hvis der er tale om en mur mellem inde og ude, så sætter man dem normalt til

Rinde = 0,13 m2K/W

Rude = 0,04 m2K/W

(Man bruger andre værdier hvis der er tale om et gulv eller et tag.)

Disse indgår i beregningen af U-værdien for konstruktionen.


Skriv et svar til: Varmetab - Byggeri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.