Matematik

Matematikhjælp

26. februar 2022 af liseandersen6 - Niveau: B-niveau

hej er der nogle som kan hjælpe mig med den her opgave 

i et koordinatsystem er to vektorer a og b givet ved 

a = 1/-2t og b = 5t-1/3

a) bestem skalarproduktet af de to vektorer a og når t = 1


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2022 af mathon

             \small \begin{array}{llllll} \begin{pmatrix} 1\\ -2\cdot 1 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} 5\cdot 1-1\\3 \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} 1\\ -2 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} 4\\ 3 \end{pmatrix}=1\cdot 4+(-2)\cdot 3=4-6=-2 \end{array}


Svar #2
26. februar 2022 af liseandersen6

kan jeg måske også få lidt hjælp til den her

b) Bestem tallet t , så vektorene a og b er ortogonale 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{b)}\\&& \begin{pmatrix} 1\\-2t \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} 5t-1\\3 \end{pmatrix}=0&\textup{ortogonale vektorers skalarprodukt = 0}\\\\&& 1\cdot \left ( 5t-1 \right )+\left ( -2t \right )\cdot 3=0\\\\&& 5t-1-6t=0\\\\&& -t-1=0\\\\&&t=-1 \end{array}


Skriv et svar til: Matematikhjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.