Fysik

månen i bevægelse

16. maj 2022 af Jonas0402 - Niveau: C-niveau

Hvor hurtigt bevæger månen sig omkring jorden? (benyt følgende oplysninger: Månens afstand til jorden er 385.000km. Månens omløbstid er 27,3 dage)

hvordan regner jeg svaret ud, hvilke formel skal jeg bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2022 af Soeffi

#0. Antag at månen bevæger sig i en jævn cirkelbevægelse omkring jorden. Find cirklens omkreds og divider tiden op i denne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. maj 2022 af mathon

Ved cirkulær krdsbane
gælder:
                       \small \begin{array}{lllllll}&& v=&\omega\cdot r\\\\&& v=&\frac{2\pi}{T}\cdot r\\\\&& v=&\frac{2\pi}{2.35872\cdot 10^6\;\mathrm{s}}\cdot \left ( 385\cdot 10^6\;\mathrm{m} \right ) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2022 af Eksperimentalfysikeren

Du har radius i månens bane om jorden. Deraf kan du finde omkredsen.

Regn de 27,3 dage om til sekunder.

Så kan du få farten ved at dividere omkredsen med tiden i sekunder.

Du kan også beregne farten i km/min eller km/time, men jeg vil tro, det er antal km/s, der betragtes som det rigtige svar.


Skriv et svar til: månen i bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.