Fysik

Bestem strømmen gennem den største resistor opgave

16. maj 2022 af BrianHansen02 - Niveau: C-niveau

To resistorer med resistanserne 250 ? og 375 ? forbindes i serie. Strømmen gennem seriekoblingen er 80 mA.

(a) Bestem spændingsforskellen over hver af de to resistorer

R·I=U

250 ?·0,08 A=20 V

375 ?·0,08 A=30 V

De to samme resistorer forbindes nu i parallel. Strømmen gennem den mindste resistor måles til at være 30 mA

(b) Bestem erstatningsresistansen

1/R1+1/R2=1/(R erstat)

1/(250 ?)+1/(375 ?)=1/150  ?

(c) Bestem strømmen gennem den største resistor

Jeg ved ikke hvordan jeg laver den her.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. maj 2022 af Eksperimentalfysikeren

Du kan finde spændingsforskellen over den mindste resistor ved hjælp af Ohms lov. Der er samme spændingsforskel over de to modstande, når de er koblet i parallel. Det bruger du i Ohms lov til at finde strømmen gennem den største resistor.


Svar #2
16. maj 2022 af BrianHansen02

I·R= U

0,03 ·250=7,5

U / R= I

7,5 / 375 =0,02

Har jeg regnet den rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. maj 2022 af ringstedLC

Du mangler enheder, men ellers OK.

Resultatet kan eventuelt omregnes til mA.


Svar #4
16. maj 2022 af BrianHansen02

Ok

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. maj 2022 af Eksperimentalfysikeren

En lidt nemmere måde (når man har gjort forarbejdet!):

De to resistorer kaldes R1 = 250Ω, R2 = 372Ω. Strømstyrkerne henholdsvis I1 og I2 og spændingsforskellen U.

U = R1I1 = R2I2.

Det er ikke nødvendigt at regne U ud.

\\I_{2} = I_{1}\cdot\frac{R_{1}}{R_{2}} =\\ 30mA\cdot\frac{250\Omega}{375\Omega}=\\ 30mA\cdot\frac{2\cdot125\Omega}{3\cdot125\Omega}=\\30mA\cdot\frac{2}{3}=\\20mA

1. Regn så langt som muligt med bogstaver og forkort overflødige størrelser ud (her U).

2. Indsæt tallene og forkort brøker så meget som muligt.

2. Regn resten af tallene sammen.


Skriv et svar til: Bestem strømmen gennem den største resistor opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.