Fysik

Voltmeter

05. juni 2022 af lou003 - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg er i gang med at kigge på Ohms 2.lov. Her stødte jeg på noget i min bog - der står at et voltmeter har en resistans - hvorfor har de det? Og har et ampermeter og ohmmeter det også?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2022 af mathon

Alle tre har en resistans.

        Et voltmeter har en meget stor resistans
        Et ampéremeter har en meget lille resistans
        Et ohmmeter er blot et voltmeter forsynet med ohm-skala


Svar #2
05. juni 2022 af lou003

#1

Alle tre har en resistans.

        Et voltmeter har en meget stor resistans
        Et ampéremeter har en meget lille resistans
        Et ohmmeter er blot et voltmeter forsynet med ohm-skala

Men hvorfor har de det - hvorfor er det nødvendigt for et voltmeter at have en stor resistans? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2022 af Eksperimentalfysikeren

Der er flere typer af instrumenter. Tidligere bestod et amperemeter og et voltmeter begge af et drejespoleinstrument og nogle modstande. Drejespoleinstrumentet giver en visning, der er proportional med den strøm, der løber gennem spolen. Hvis det giver fuldt udslag for 1mA, kan man lave et voltmeter ved at koble det i serie med en modstand, der sammen med spolens egen modstand giver f.eks. 10000Ω og derved få et voltmeter med fuldt udslag for 10V. Drejespolen har en vis modstand, typisk 50Ω. Den spændingsforskel, der skal til for at det giver fuldt udslag ved 1mA er så 50mA. Man kan bruge det til et amperemeter med størst udslag ved 1A ved at parallelkoble en modstand, der ved 1A har en spændingsforskel på 50mV, altså en modstand på 50mΩ.

Nutidens instrumenter benytter integrerede kredse, der kan måle spæningsforskelle i området -5V til +5V typisk. Der er altid en ganske lille strøm, gennem kredsen, så der er en modstand, men den er meget stor og man kan ofte se helt bort fra den. Imidlertid har man ofte brug for andre spændingsområder og for strømmålinger. Her benytter man spændingsdelere og parallelmodstande til at vælge måleområdet.

For Ohmmeteret gælder der, at man ved hjælp af et batteri og en modstand sender en kendt strøm gennem den ukendte modstand, og måler den spændingsforskel, der komme over modstanden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2022 af ringstedLC

#2: Alene det at instrumenterne har tilledninger og er bygget af (gode) elektriske ledere giver dem en resistans.

Et voltmeter måler spændingen U parallelt (dvs.: Strømmene adderes) over en komponent k:

\begin{align*} U &= I\cdot R \\ &= \bigl(I_k+I_{Vm}\bigr)\cdot \bigl(R_k\parallel R_{Vm}\bigr) \\ &= \left (\frac{U_k}{R_k}+\frac{U_{Vm}}{R_{Vm}}\right )\cdot \bigl(R_k\parallel R_{Vm}\bigr) \\ &= \left (\frac{U_k}{R_k}+0\right )\cdot R_k \;,\;{\color{Red} R_{Vm}=\infty} \\ U &= U_k \end{align*}

Et amperemeter måler strømmen I serielt (dvs.: Sp.-forskellene adderes) igennem en komponent k:

\begin{align*} I &= \frac{U}{R} \\ &= \frac{U_k+U_{Am}}{R_k+ R_{Am}} \\ &= \frac{I_k\cdot R_k+I_{Am}\cdot R_{Am}}{R_k+ R_{Am}} \\ &= \frac{I_k\cdot R_k+0}{R_k+ 0} \;,\;{\color{Red} R_{Am}\!\rightarrow 0} \\ I &= I_k \end{align*}

Et ohmmeter generer en kendt jævnstrøm I, der så sendes igennem komponentens resistans. Det giver en spænding U, der omregnes/udlæses i Ω:

\begin{align*} R &= \frac{U}{I} \\ &= \frac{U_k+U_{Om}}{I} \\ &= \frac{I\cdot R_k+I\cdot R_{Om}}{I} \\ &= \frac{I\cdot R_k+0}{I} \;,\;{\color{Red} R_{Om}\!\rightarrow 0} \\ R &= R_k \end{align*}

Et ohmmeter bør kun anvendes på spændingsløse kredsløb og løse komponenter:


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2022 af ringstedLC

#0: Betegnelsen "Ohm's 2. lov" (og "Ohm's 1. lov) findes stort kun i gymnasielærebøger og desværre også i SP's kompendium:

\begin{align*} \textup{"Ohm's 2. lov":} \\ U_{pol} &= U_0-R_i\cdot I &&= R_y\cdot I \\ U_{pol} &= U_0-U_{R_i} &&= U_{R_y}\qquad,\;U=R\cdot I \\ U_{pol}+U_{R_i} &= U_0 &&= U_{R_i}+U_{R_y} \\ U_{pol}+U_{i} &= U_0 &&= U_{i}+U_{y} \end{align*}

"Loven" er altså blot Ohm's lov anvendt på en sum af spændingsforskelle.


Skriv et svar til: Voltmeter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.