Fysik

Skråplan med gnidning

15. august 2022 af ukendt101 - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe? 

En klods skydes op ad et skråplan med en fjeder. Hastigheden den skydes med ligger på 10 m/s. Skråplanet har en vinkel på 30° og klodsen en masse på 5 kg. Gnidningskoefficienten er \mu =0,5.

a) tegn klodsen på vej op af skråplanet og angiv kræfter til stede

b) beregn hvad klodsens acceleration ned af skråplanet er.

c) hvor lang tid går der før at klodsen stopper med at bevæge sig?

d) bestem hvor langt klodsen kommer op ad skråplanet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2022 af Moderatoren

Prøv fremover: Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved, og hvad du ikke ved.

På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med.

Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. august 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\&\textbf{p\aa \ vej op:}\\\\&\textup{Tyngdekraftens komposant nedad }\\& \textup{parallelt med skr\aa planet:}&&F_{ned} =m\cdot g\cdot \sin(\alpha)\\\\&\textup{Gnidningskraften modsat }\\& \textup{bev\ae gelsesretningen:}&&F_{gnid}=\mu\cdot m\cdot g\cdot \cos(\alpha)\\\\&\textup{Resulterende kraft:}&&F_{res}=m\cdot \left ( g\cdot \left ( \sin(\alpha)+\mu\cdot \cos(\alpha) \right ) \right )\\\\\textbf{b)}\\&\textup{Nedadg\aa ende acceleration:}&&a=\left ( 9.82\;\mathrm{\frac{m}{s^2}} \right )\cdot \left ( \sin(30\degree) \right )+0.5\cdot \cos(30\degree)=\\\\&&& \left ( 9.82\;\mathrm{\frac{m}{s^2}} \right )\cdot \left ( \frac{1}{2} +\frac{1}{2}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}\right )=\left ( 9.82\;\mathrm{\frac{m}{s^2}} \right )\cdot \frac{2+\sqrt{3}}{4}=\\\\&&& 9.16\;\mathrm{\frac{m}{s^2}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. august 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{c)}\\&&& v=v_0+a_{ned}\cdot t\qquad \textup{negativ acceleration}\\\\&&& t=\frac{v-v_0}{a_{ned}}=\frac{0-10\;\mathrm{\frac{m}{s}}}{-9.16\;\mathrm{\frac{m}{s^2}}}=1.09\;\mathrm{s}\\\\\textbf{d)}\\&\textup{Str\ae kning op}\\&\textup{ad skr\aa planet:}\\&&& s=\frac{1}{2}\cdot a\cdot t^2+v_0\cdot t\\\\&&& s=\frac{1}{2}\cdot \left (-9.16\;\mathrm{\frac{m}{s^2}} \right )\cdot (1.09\;\mathrm{s})^2+\left (10\;\mathrm{\frac{m}{s}} \right )\cdot \left (1.09\;\mathrm{s} \right )=5.46\;\mathrm{m} \end{array}


Svar #4
16. august 2022 af ukendt101

#2

\small \begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\&\textbf{p\aa \ vej op:}\\\\&\textup{Tyngdekraftens komposant nedad }\\& \textup{parallelt med skr\aa planet:}&&F_{ned} =m\cdot g\cdot \sin(\alpha)\\\\&\textup{Gnidningskraften modsat }\\& \textup{bev\ae gelsesretningen:}&&F_{gnid}=\mu\cdot m\cdot g\cdot \cos(\alpha)\\\\&\textup{Resulterende kraft:}&&F_{res}=m\cdot \left ( g\cdot \left ( \sin(\alpha)+\mu\cdot \cos(\alpha) \right ) \right )\\\\\textbf{b)}\\&\textup{Nedadg\aa ende acceleration:}&&a=\left ( 9.82\;\mathrm{\frac{m}{s^2}} \right )\cdot \left ( \sin(30\degree) \right )+0.5\cdot \cos(30\degree)=\\\\&&& \left ( 9.82\;\mathrm{\frac{m}{s^2}} \right )\cdot \left ( \frac{1}{2} +\frac{1}{2}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}\right )=\left ( 9.82\;\mathrm{\frac{m}{s^2}} \right )\cdot \frac{2+\sqrt{3}}{4}=\\\\&&& 9.16\;\mathrm{\frac{m}{s^2}} \end{array}

hvorfor kan jeg ikke læse hvad der står??


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2022 af mathon

...fordi LATEX er nede i øjeblikket


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. august 2022 af ukendt1001

#5

...fordi LATEX er nede i øjeblikket

kan du sende det som screenshot så??


Svar #7
16. august 2022 af ukendt101

#6
#5

...fordi LATEX er nede i øjeblikket

kan du sende det som screenshot så??

nevermind fandt ud af det


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. august 2022 af MandenMedMangeHatte

#7 Hvad mener du med det? Hvad fandt du ud af?

Svar #9
16. august 2022 af ukendt101

#8 #7 Hvad mener du med det? Hvad fandt du ud af?

 Fandt en lærer på skolen, som kunne hjælpe med løsningen af opgaven  :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. august 2022 af MandenMedMangeHatte

Slettet

Svar #11
16. august 2022 af ukendt101

Slettet

Skriv et svar til: Skråplan med gnidning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.