Fysik

Bestem en kraft

17. september 2022 af MajaXm - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, hvordan løses denne opgave? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2022 af mathon

                     \small \begin{array}{llllll} F_{\textup{saddelpind}}=\left ( m\cdot g \right )\cdot \sin(74\degree) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2022 af Kiera6584

Kraften fra rytteren på saddlen kommer fra tyngdekraften og kan med Newtons Lov = F=m*a udregnes som

Fg = m*g, 

hvor g = 9.82 m/s^2 er tyngeaccelerationen. Hvis du forestiller dig at saddelpinden var lodret, ville tyngdekraften, der altid peger lodret nedad, virke direkte ned igennem den og kraften vil så bare være Fg. Men da saddelpinden nu har en vinkel fra lodret (som er v = 90°-74°), bliver tyngdekraften splittet op, så den har to komposanter; en der er parallel med og peger ned gennem saddel pinden, og en komposant, der er vinkeltret til pinden. De to kan udregnes på følgende måde.

F|| = Fg*cos(90°-74°) = m*g*cos(16°)

F? = Fg*sin(90°-74°) = m*g*sin(16°)

Med stangens længderetning, så menes der kraften F||, der er parallel med og peger direkte ned gennem stangen.


Skriv et svar til: Bestem en kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.