Fysik

Karussel

18. september 2022 af sabrina132 - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg har lidt bøvl med disse to opgaver, som jeg vil have hjælp til. Tegningen er også vedhæftet. Er der nogle der kan forælle om jeg har fjort det rigtigt?


Svar #1
18. september 2022 af sabrina132

Sådan har jeg lavet b

Vedhæftet fil:Karussel.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september 2022 af ringstedLC

#1: Din "karrussel" er et pariserhjul.

En karrussel drejer i et vandret plan.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2022 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2022 af ringstedLC

a) Du indsætter forkert i den valgte formel og kender ikke "ω".

https://da.wikipedia.org/wiki/Centripetalkraft findes bla. denne:

\begin{align*} T=2\, \pi \sqrt{\frac{m\cdot r}{F_{\color{Red} cen}}}\Rightarrow F_{cen} &= \frac{4\, \pi\, m\, r}{T^2} \end{align*}


Svar #5
18. september 2022 af sabrina132

#2

hvilke kræfter virker så på karusselen? Og jeg må indrømme, at jeg er dårlig til at tegne, men det skulle foreestille en karussel.


Svar #6
18. september 2022 af sabrina132

Det må være således.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2022 af ringstedLC

#5: Jeg så det som et pariserhjul, hvor rotationen sker i en lodret plan.

Kræfter:

- Du har lige fundet en centripetalkraft. Indtegn den med værdi.

- Tyngde- og normalkraft, lige store og modsatrettede, indtegnes også med værdier.

- Endelig centrifugalkraften, der gør at pigen ikke "suges" ind mod centrum.

#6: Der er vel ingen grund til at skrive "45000 • _gm", når vægten oplyses i kg. Ellers ser det rigtigt ud.


Svar #8
18. september 2022 af sabrina132

#7 

Ser det lidt bedre ud nu?

Vedhæftet fil:Kraft.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. september 2022 af SuneChr

.SP 180920222037.PNG

Vedhæftet fil:SP 180920222037.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. september 2022 af ringstedLC

#8: Der er meget væsentlig fejl. Se https://da.wikipedia.org/wiki/Centrifugalkraft


Svar #11
18. september 2022 af sabrina132

Så man kan ikke tegne centrifugalkraften ind. Hvad med de andre kræfter. Ser det rigtigt ud?


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. september 2022 af ringstedLC

#11: Ja, men "Står man stille i en karrusel, føles det, som om man presses eller endda slynges udad. Denne kraftpåvirkning er netop centrifugalkraften, ...".Uddrag af ovst. link.

Det gør den ikke på din tegning!

Huskeregel: Nede i "Møntvaskeriet" står der sikkert en centrifuge. Den benyttes til at slynge det meste af vandet ud af tøjet inden det tørres i tumbleren vha. centrifugal-kraften.

Det svarer til, at karussellen roterer så hurtigt at pigen slynges af.

"Sidder man f.eks. i en karrusel med front mod midten, virker centripetalkraften i ryggen og holder én i jævn cirkelbevægelse. Hvis et legeme i cirkelbevægelse pludselig ikke længere er påvirket af nogen kraft, vil legemet i stedet følge en ret linje givet ved tangenten til cirklen i det punkt, hvor legemet befandt sig da kraftpåvirkningen ophørte."

Uddrag af https://da.wikipedia.org/wiki/Centripetalkraft


Skriv et svar til: Karussel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.