Matematik

Differentialligning

29. september 2022 af Rebecca1234a - Niveau: A-niveau

Jeg har brug for hjælp til de her 2 opgaver, sidder lidt fast på hvordan man laver den, det vil være meget rart hvis der er en der kunne hjælpe mig!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2022 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2022 af ringstedLC

b) Brug tangentligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2022 af ringstedLC

c) 

\begin{align*} A_1 &= \int_{0}^{y_{t\,=\,0}}\!y_t\,\mathrm{d}x \end{align*}


Svar #4
29. september 2022 af Rebecca1234a

Det tænkte jeg også jeg kunne bruge men kan ikke lige huske hvordan den ser ud?? Og hvad skal jeg skrive i hvilket plads i ligningen??


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2022 af ringstedLC

Tangentligningen finder du i FS.

Væn dig til at bruge FS. Den er din eneste ven til eksamen u. hj.-midler.

Iøvrigt er opgaven ikke en diff.-ligningsopgave, men en diff.-regningsopgave.


Svar #6
29. september 2022 af Rebecca1234a

Okay, men hvilke tal skal stå pågå hvilken plads, er lidt forvirret der??


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2022 af ringstedLC

Brug lidt nu lidt mere tid end de 9 min. mellem #4 og #6 på at studere figuren i FS, kom så med dit eget bud og lad os se hvor "lidt forvirret" du er.

\begin{align*} t:y &= f'(x_0)\cdot (x-x_0)+f(x_0)=\textup{tangenten i\,}\bigl(x_0,f(x_0)\bigr) \end{align*}


Svar #8
29. september 2022 af Rebecca1234a

er altså helt forvirret...


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. september 2022 af MentorMath

#8

a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(0,f(0)).

f(x) = x2 - 6x + 9 ⇒ f '(x) = 2x - 6 

Heraf bestemmes differentialkvotienten for f punktet P.

Dvs.

f '(0) = 2·0 - 6 = -6, dvs. at hældningen på tangenten er -6. 

y = -6·x + b

Vi bestemmer herefter y-koordinaten til punktet:

f(0) = 02 - 6·0 + 9 = 9

Hernæst indsættes punktet P(0,9) i ligningen hvorved b bestemmes:

9 = 6·0 + b = b (Da x-koordinaten er 0 som i dette tilfælde, er det ikke nødvendigt at indsætte punktet, da b angiver grafens skæring med y-aksen.)

Ligningen for tangenten til grafen for f i punktet P opskrives:

y = -6·x + 9

Du kan også alternativt bruge tangentligningen (#7):

y = f '(x0)·(x-x0) + f(x0

   = -6·(x-0) + 9 = -6·x + 9

Håber det giver mening :)


Svar #10
29. september 2022 af Rebecca1234a

Mange tusinde tak! men hvad med c??


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. september 2022 af MentorMath

c)

Her finder du ud af, hvor tangenten skærer x-aksen, dvs.

ytangent = 0 ⇔

-6·x + 9 = 0 ⇔

-6·x = -9 ⇔

x = -9/-6 = 1,5

Tangenten danner sammen med x- og y-aks. en retvinklet trekant.

Da tangenten skærer x-aks. i 1,5 og skærer y aksen i 9 må højden af trekanten være 9, mens grundlinjen må være 1,5. 

Arealet af trekanten bestemmes: A = 1/2·h·g = 4,5·1,5 = 6,75

Vi finder nu det samlede areal udspændt af grafen for f og x-aksen i intervallet fra fra 0 til 3 ved at integrere... A(M) = det bestemte integral fra x=0 til x=3 = F(3)-F(0) =..

Herefter trækkes trekantens areal fra det samlede areal, hvorved du har det andet areal også.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.