Matematik

Lineære funktioner

08. oktober 2022 af louiselykkegaard556 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej,

Hvordan skal jeg opstille følgende data til en lineær funktion?

2013 solgt 800 stk. 2014 solgt 700 stk. 2015 solgt 1300 stk. 2016 solgt 1600 stk. 2017 solgt 2200 stk. 2018 solgt 2900 stk. 2019 solgt 3300 stk. 2020 solgt 4600 stk.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2022 af mathon

En lineær funktion 
kan noteres:           
                       \small f(x)=ax+b
hvor
                       \small f(x) er antal solgte stk. \small x år efter år 2013.

Den lineære funktion bestemmes ved lineær regression på dine data.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2022 af ringstedLC

\begin{align*} (\textup{\aa rstal,\,antal}) &= (x,y) \\ y=f(\textup{\aa rstal}) &= a\cdot \textup{\aa rstal}+b \end{align*}

"årstal" er ofte et antal år efter et begyndelsesår år0:

\begin{align*} f(\textup{\aa rstal}) &= a\cdot (\textup{\aa rstal\,-\,\aa r}_0)+b \end{align*}

a og b bestemmes ved at lave lineær regression på data.


Svar #3
08. oktober 2022 af louiselykkegaard556 (Slettet)

Hvad er b så?

Hvordan vil den funktionsforskriften se ud?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \textup{Line\ae r regression:}\\&& f(x)=535.714x+300 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2022 af StoreNord

Hør Louise
Det er meningen at du skal lave lineær regression for at løse opgaven. 
Hvis du ikke kan finde ud af dèt, kan det jo ikke nytte ret meget at give dig facit.
Du må selv i gang med at skrive data ind i et regneark. Hvilket regneark bruger du?


Svar #6
08. oktober 2022 af louiselykkegaard556 (Slettet)

Geogebra. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2022 af StoreNord


Svar #8
08. oktober 2022 af louiselykkegaard556 (Slettet)

Okay

Tusinde tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. oktober 2022 af StoreNord

Men jeg er kommet i tvivl om det kan være rigtigt. Måske har jeg gjort det forkert i Geogegebra. Det er jo helt anderledes end i #4.


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. oktober 2022 af StoreNord

I #7 havde jeg lavet den klassiske fejl. Her er i hvert fald den rigtige formel; selv om grafen ser forkert ud.


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. oktober 2022 af StoreNord

Denne her ser mere fornuftig ud:


Skriv et svar til: Lineære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.