Matematik

Find beskrivelser ud fra tabel

21. november 2022 af Fahad2700 - Niveau: 7. klasse

Find beskrivelser ud fra tabel

En tabel ligger vedhæftet under

1. Beskriv med en ligning sammenhængen mellem x og y i tabellen.
2. Tegn grafen, der viser sammenhængen mellem x og y. Brug et digitalt værktøj.
3. Hvordan kunne en beskrivelse med ord se ud?

Vedhæftet fil: tabel sammenhæng.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2022 af MentorMath

Hej.

1.

Af tabellen kan vi se, at y vokser med 2 hver gang x vokser med 1. Ligeledes ses det at y er 1, når x er 0. Dvs. at grafen til funktionen, der beskriver sammenhængen skærer y-aksen i (0,1).

Af det kan vi opstille en ligning, der angiver sammenhængen mellem x og y.

y = f(x) = 2x + 1 (2 angiver hældningen og 1 angiver grafens skæring med y-aksen).

______________________________________________________________________________________

2.

Her skal du tegne en graf, der er en ret linje, som har hældningskoefficienten 2(hver gang man bevæger sig en enhed ud på x-aksen, går man 2 enheder op ad y-aksen) og skærer y-aksen i 1. Eventuelt kan du afsætte punkterne fra tabellen i et koordinatsystem og tegne en linje, der går igennem alle punkterne.

______________________________________________________________________________________

3.

Ligningen er et udtryk for en funktionsforskrift, der angiver sammenhængen mellem x og y. Forskriften angiver en funktion, hvis graf er en ret linje. Dvs. en funktion, som kan angives på formen y = f(x) = ax + b, hvor a er hældningskoefficienten og b er grafens skæring med y-aksen. Vores graf har hældningen 2 og skærer y-aksen i (0,1).


Skriv et svar til: Find beskrivelser ud fra tabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.