Matematik

Forskriften for en funktion

27. november 2022 af Skoleelev05 - Niveau: C-niveau

Hej

Nogen der kan hjælpe mig med, hvordan man finder forskriften for en funktion, hvor man kender stigningstallet og får opgivet ét punkt, som den går igennem?

Stigningstallet er 3, og den går igennem punktet (2; -4)


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. november 2022 af MentorMath

Hej, 

Hvis vi antager, at det er for en funktion, hvis graf er en ret linje, så kan funktionen angives på formen

y = f(x) = ax + b, hvor 

a = hældningskoefficienten(stigningstallet)

b angiver grafens skæring med y-aksen, dvs. f(0).

Idet det oplyses at a = 3 kan vi opskrive ligningen 

y = 3x + b

Punktets koordinater indsættes i ligningen ovenfor, hvorved b bestemmes:

- 4 = 3·2 + b ⇔

b = - 10

Heraf kan vi opskrive en forskrift for funktionen med hældningskoefficienten a = 3, som går gennem punktet (2,-4)

y = 3x - 10.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. november 2022 af ringstedLC

\begin{align*} y &= a\cdot (x-x_1)+y_1\quad,\;\textup{formel (65) STX B} \\ y &= 3x-3\cdot 2-4 \\ Y &=3x-10 \end{align*}

NB. Opdatér din profil!


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2022 af kennethjames (Slettet)

#2

\begin{align*} y &= a\cdot (x-x_1)+y_1\quad,\;\textup{formel (65) STX B} \\ y &= 3x-3\cdot 2-4 \\ Y &=3x-10 \end{align*}

NB. Opdatér din profil!

Jeg tror du har anvendt den rigtige formel, men du overser jo fuldstændig at det er en andengradsligning 


Skriv et svar til: Forskriften for en funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.