Fysik

Trefaset vekselstrøm

12. december 2022 af Stevenfeldt - Niveau: A-niveau

Når trefaset vekselstrøm bruges til strømforsyning siges det, at de tre ledninger skiftes til at være returledning for de andre, og derfor spares en ledning til hver fase. 

Hvad betyder det? At de er returledning for de andre? Altså en slags nulleder eller hvordan skal det forstås? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2022 af ringstedLC

Det betyder faktisk det som du skriver. Dog skal du huske på at termen returledning er lidt misvisende, når der er tale om vekselstrøm, hvor strømretningen som bekendt skifter.

Med kun en fase, altså to ledninger forbundet til hver sin ende af den spole, der genererer spændingsforskellen fås en sinuskurve (harmonisk svingn.). Den har én positiv- og én negativ maks.-spænding pr. omgang af generatoren. Men den har også 0 Volt to gange pr. omgang. Det kan gøre det umuligt at starte en elektromotor, da det giver en slags dødpunkt.

En trefaset generator har tre spoler monteret i en stjernekobling. De er 120º forskudt for hinanden. Spolernes ene ende er koblet sammen. Når dette system drejes rundt genereres tre sinuskurver (tre faser) i forhold til centerpotentialet. Når de tre faser så kobles til en trefaset elektromotor kan den altid starte, da der ikke er nogen "døde punkter" på omgangen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. december 2022 af Eksperimentalfysikeren

Man skulle tro, at det var nødvendigt at fobinde midtpunktet i motoren med midtpunktet i generatoren, men da strømmene svinger efter sinuskurver og er 120 grader forskudt bliver summen af returstrømmene i denne ledning nul, så den kan udelades. Når den ene fase, f.eks. R har maksimum, er strømmene i hver af de to andre faser halvdelen af maksimum, men i den modsatte retning, så de deler returstrømmen fra R.

Man kan regne sig frem til, at hvis belastningen er ens på de tre faser og kurverne er sinusformede, vil strømmen i nulledningen altid være nul. Afvigelser forekommer, hvis man tilslutter et apparat til en enkelt fase og nul. Derfor er nulledningen ført ud til vore stikkontakter mm.


Skriv et svar til: Trefaset vekselstrøm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.