Matematik

Halveringskonstant

20. februar 2023 af emily2020 - Niveau: C-niveau

Hej jeg sidder med dette spørgsmål til en aflevering, som jeg har lidt svært ved. Nogen der kan hjælpe?

Det jeg har svært ved er hvilken formel jeg skal bruge når jeg ikke har a og ikke kan finde a ud fra to punkter.

i et land foreligger der en politisk beslutning om at reducere co2 udslippet med 2 % om året

a. beregn hvor lang tid der går før det nuværende udslip på 50 mio tons er halveret


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2023 af SkolleNørd

Du kan vel bruge “renteformlen”.

Svar #2
20. februar 2023 af emily2020

Hej tak for svar har prøvet at sætte mig ind i det men kan ikke helt finde rundt i hvilke tal jeg skal sætte hvor?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2023 af Anders521

#2 Du kan bestemme a i en eksponentiel model ved formlen a = 1 + r, hvor r er vækstraten. I dit tilfælde er vækstraten r= -0,02. Når du har bestemt a, hvor du bestemme halveringskonstant T½ for at finde den tid de 50 mio. tons CO2 halveres.


Svar #4
20. februar 2023 af emily2020

Tusind tak det hjalp virkeligt meget nu forstår jeg hvordan jeg skal gøre! Bare lige et spørgsmål hvordan fandt du frem til vækstraten?

Brugbart svar (1)

Svar #5
20. februar 2023 af Anders521

#4 Vækstraten r angiver den procentvise ændring. I opgaven oplyses der 2% CO2 udslip om året - her er den procentvise ændring et fald, så 2% → -2/100 = -0,02.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. februar 2023 af ringstedLC

a)

\begin{align*} T_{1/2} &= \frac{\log(0.5)}{\log(a)}&&,\;\textup{formel (94)} \\ T_{1/2} &= \frac{\log(0.5)}{\log(1-0.02)}=...\;(\textup{\aa r}) \\ T_{25\,mio.} &= 2023+T_{1/2} \end{align*}


Skriv et svar til: Halveringskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.