Matematik

Find koordinatsættet til C - analytisk plangeometri

21. februar 2023 af GGGamer - Niveau: B-niveau

Nogle, som kan hjælpe med at finde koordinatsættet til C, og det skal være vha. analytisk plangeometri 

Vedhæftet fil: b1.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2023 af Soeffi

#0. Indsætter billede

Midtpunktet mellem A og B er (1,5). Til dette punkt skal du lægge en vektor i retning af B som er parallel med vektoren AB og som har længden (1m)·AB/|AB|. Derved får du D. Tilsvarende findes C ved at trække samme vektor fra midtpunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. februar 2023 af JonasDD

Vi kan starte med at finde ligningen for linjen, der går gennem A og B ved hjælp af punkternes koordinater og den generelle ligning for en ret linje:

y - y1 = m(x - x1), hvor m er hældningskoefficienten og (x1, y1) er en given punkt på linjen.

Vi har: x1 = 0, y1 = 0 (punkt A) x2 = 2, y2 = 10 (punkt B)

Hældningskoefficienten m kan findes som:

m = (y2 - y1) / (x2 - x1) = (10 - 0) / (2 - 0) = 5

Så ligningen for linjen gennem A og B er:

y - 0 = 5(x - 0) y = 5x

Nu ved vi, at punkt C skal ligge på denne linje og have en x-koordinat på midten af hegnet, dvs. x = 1. Længden af lågen er 2 meter, så vi placerer C 1 meter til venstre for midten og D 1 meter til højre for midten. Derfor har D også x-koordinaten 1.

Så x-koordinaten for punkt C og D er begge 1. For at finde y-koordinaterne kan vi indsætte x = 1 i ligningen for linjen:

y = 5 * 1 = 5

Så koordinatsættet for punkt C er (1, 5).


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2023 af JonasDD

Vi kan løse dette ved hjælp af vektorer. Vi starter med at finde vektoren fra A til B:

AB = B - A = (2, 10) - (0, 0) = (2, 10)

Vi kan normalisere denne vektor for at få en enhedsvektor i samme retning:

u = AB / ||AB|| = (2, 10) / sqrt(2^2 + 10^2) = (2/sqrt(104), 10/sqrt(104))

Nu kan vi finde midtpunktet mellem A og B, som er det sted, hvor lågen skal placeres:

M = (A + B) / 2 = (0, 0) + (2, 10) / 2 = (1, 5)

For at finde C og D kan vi tage en vektor v, der er vinkelret på u og har længden 1 meter (halvdelen af lågens bredde). Vi kan bruge krydsproduktet mellem u og en vilkårlig vektor i planen for at få en normalvektor til planen, der indeholder C og D. Derefter kan vi bruge dette med normalvektoren til at finde C og D.

Vi kan fx vælge vektoren (10, -2), som er vinkelret på u. Krydsproduktet mellem u og v giver normalvektoren til planen:

n = u x v = (2/sqrt(104), 10/sqrt(104)) x (10, -2) = (5/sqrt(104), 20/sqrt(104), -20/sqrt(104))

Normalvektoren er en enhedsvektor, så dens længde er 1. Vi kan bruge den til at finde ligningen for planen ved hjælp af normalformen:

n · (P - M) = 0

Her er P et vilkårligt punkt i planen. Vi kan bruge dette til at finde C og D ved at sætte x-koordinaten til 1 og løse for y- og z-koordinaterne:

n · (C - M) = 0 n · (D - M) = 0 C = (1, 5 - (5/sqrt(104)), 5 + (20/sqrt(104))) ≈ (1, 4.62, 5.78) D = (1, 5 + (5/sqrt(104)), 5 - (20/sqrt(104))) ≈ (1, 5.38, 4.22)

Så koordinatsættene for C og D er henholdsvis (1, 4.62, 5.78) og (1, 5.38, 4.22).


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2023 af Soeffi

#0. Man skal finde vektoren AC. Man har:

\overrightarrow{AB}=(2,10)\;og\;|\overrightarrow{AB}|=\sqrt{104}=2\sqrt{26}.\;Desuden \; gaelder...

|\overrightarrow{AC}|+2+|\overrightarrow{DB}|=|\overrightarrow{AB}|\Leftrightarrow|\overrightarrow{AC}|+2+|\overrightarrow{AC}|=|\overrightarrow{AB}|\Leftrightarrow|\overrightarrow{AC}|=\sqrt{26}-1.

\\\overrightarrow{AC}=\overrightarrow{AB}\cdot \frac{|\overrightarrow{AC}|}{|\overrightarrow{AB}|}=(2,10)\cdot \frac{\sqrt{26}-1}{2\sqrt{26}}= \left (\frac{\sqrt{26}-1}{\sqrt{26}},\frac{5\sqrt{26}-5}{\sqrt{26}} \right )=\left (0,804;4,02 \right )


Skriv et svar til: Find koordinatsættet til C - analytisk plangeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.