Matematik

Renteregning

13. april 2023 af NannaRN - Niveau: 8. klasse

Niels har fået 6800,00 kr i gave til sin konfirmation. Han indsætter halvdelen af beløbet i banken til 3,25% p.a

hvor meget kan han hæve efter et år 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2023 af MentorMath

Hej Nanna 

Du kan bruge formlen for den eksponentielle funktion eller renteformlen.

Metode 1

En eksponentiel funktion er en funktion, der kan angives ved f(x) = b·ax, a og b > 0, 

hvor fremskrivningsfaktoren a = r + 1, hvor r er vækstraten.

Vækstraten angiver den procentdel f(x) vokser med når x vokser med 1. 

b angiver y-værdien til grafens skæring med y-aksen.

Dvs. b = 6800 og r = 3,25% = 0,0325.

Indsætter vi tallene i udtrykket for den eksponentielle funktion fås at

f(x) = 6800·(1 + 0,0325)x, hvor f(x) angiver beløbets størrelse som en funktion af antal år, x. 

Vi bestemmer beløbet efter 1 år.

f(1) = 6800·(1 + 0,0325)1 = 7021.

Altså kan han hæve 7021 kr. efter et år.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2023 af MentorMath

Metode 2

Vi kan også bestemme det, ved brug af renteformlen, Kn = K0·(1+r)n, hvor 

Kn angiver beløbets størrelse efter n terminer

K0 angiver startbeløbet (startkapitalen)

r angiver renten i procent

n angiver antallet af terminer.

K0 = 6800 og r = 3,25% = 0,0325.

Indsættes tallene i renteformlen fås 

Kn =  K0·(1+r)= 6800·(1+0,0325)n.

Efter 1 år: n = 1.

6800·(1+0,0325)1 = 7021.

NB. Som vist, er renteformlen blot et tilfælde af den eksponentielle funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2023 af mathon

Den korte version:

                                \small \begin{array}{llllllll} \textup{Et \aa r efter}\\ \textup{kan Niels h\ae ve:}&\left ( \frac{1}{2}\cdot \left ( 6\,800\; \mathrm{kr} \right ) \right )\cdot 1.0325=&&\textup{kr}&3\,510.50 \end{array}


Skriv et svar til: Renteregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.