Matematik

Eksponentiel regression

24. april 2023 af blis1204 - Niveau: B-niveau

Opgaven;
Når man arbejder længere tid i støj, kan man få høreskader. Støj måles i enheden dB. Nedenstående tabel angiver, hvor længe man maksimalt må arbejde i støj over en bestemt grænse.

Antal dB over grænsen
                               0
                               5
                               11
                               17
                               22
                               25
Maksimal arbejdstid i minutter
                              1440
                              480
                              120
                               30
                               10
                               5

Den maksimale arbejdstid f(x) målt i minutter, er med god tilnærmelse givet ved; f(x) = b*a^x, når støjen er x dB over grænsen.

a) Brug alle tabellens oplysninger til at bestemme tallene a og b.

Denne opgave har jeg udregnet til a=0,796877 og b=1458,57

Men kan ikke finde ud af hvordan jeg udregner b) i Nspire??????

Et vuvuzela-horn giver en støj, der ligger 32 dB over grænsen.
b) Hvor længe må man arbejde i denne støj?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. april 2023 af SuneChr

a og b er rigtige. (Excel)
b)  Beregn   f (32) = b·a32


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2023 af ringstedLC

#0: nSpire giver vist en ligning (y = ...) ved regression. I så fald må du definere ligningens højre side som en funktion før du kan beregne (32).


Svar #3
24. april 2023 af blis1204

#1

Hvordan skrives det ind? altså komandoen, for min Nspire siger fejl??


Svar #4
24. april 2023 af blis1204

Jeg får det til 32, men der er da ikke korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2023 af ringstedLC

+25dB → 5 min., så nej, 32 min. er ikke korrekt.

Vedhæft et billede af din beregning.


Svar #6
25. april 2023 af blis1204

Her er det, ved godt det er forkert, men ved ikke hvad jeg skal ændre

Vedhæftet fil:billede regression 2.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2023 af ringstedLC

Solve betyder at løse (en ligning). Du skal beregne en funktionsværdi.

Med f defineret:

\begin{align*} f(32)\rightarrow 1.019... \end{align*}

nSpire indsætter "32" i den definerede funktion og giver resultatet.


Skriv et svar til: Eksponentiel regression

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.