Matematik

Kugleligning

03. juni 2023 af em99 - Niveau: A-niveau

Hejsa :) 

Jeg er lidt usikker på spørgsmål b. Jeg tror det er noget med at sætte y = 0 i ligningen, men jeg kan ikke helt se beregningen for mig. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. juni 2023 af SuneChr

En cirkel, -  ikke en kugle.
Sæt y = 0 og løs andengradsligningen m.h.t. x.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. juni 2023 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2023 af ringstedLC

b) Sæt x = 0 og løs ligningen mht. y


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. juni 2023 af Eksperimentalfysikeren

Du skal kvadratkomplettere både for x og for y.

Cirklens ligning kan skrives (x-a)2 + (y-b)2 = r2.

Bruger du kvadratsætningen på begge parenteser, får du

x2-2ax+a2 + y2-2yb+b2 = r2, hvr (a,b) er cirklens centrum.

Sammenligner du med den opgivne ligning, kan du se, at der mangler a2 og b2. Du kan finde a og b ved at sammenligne ledene med x og y i første potens med de tilsvarende i den anden ligning. Når du har a og b, kan du kvadrere dem og lægge kvadraterne til på begge sider af lighedstegnet. Så mangler du bare at regne højresiden sammen og skrive resultaterne ned.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. juni 2023 af SuneChr

# 3
Ja, det er da også rigtigt. Det er jo y-aksen.


Skriv et svar til: Kugleligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.