Kemi

Fortynding

11. juni 2023 af Benj456 - Niveau: B-niveau

Vi fremstiller 100ml 0,1M eddikesyre. 
Vi skal derefter fortynde den fremstillede opløsning til 0,01M samt 0,001M.

Jeg har anvendt formlen c_før * V_før = c_efter * V_efter og nået frem til at: 

V efter ved 0,01M = 1 liter

V efter ved 0,001M = 10 liter. 

Er dette korrekt? Synes 10 liter lyder voldsomt. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2023 af ringstedLC

\begin{align*} c_1\cdot V_1=c_2\cdot V_2\Rightarrow V_2 &= \frac{c_1}{c_2}\cdot V_1 \\ V_{0.001\,\textup{M}} &= \frac{\cancel{0.1}^{\,100}\,\textup{M}}{\cancel{0.001}\,\textup{M}} \cdot 100\,\textup{ml} \\ V_{0.001\,\textup{M}} &= 10\,\textup{L}=10 \cdot V_{0.01\,\textup{M}}=100 \cdot V_{0.1\,\textup{M}} \end{align*}


Svar #2
11. juni 2023 af Benj456

tak for svar. Så beregningen for 0,01 og 0,001M er korrekt, på trods af eksemplet kun er for 0,001M? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2023 af ringstedLC

Ja. I skal fortynde konc. med en faktor 100. Det kan gøres med et volume, der 100 gange det oprindelige.

Hvis mængden af de nye konc. ikke betyder noget:

Tag fx 10 ml af den opr. opløsning. Det vil så give 1 L 0.0001 M og 100 ml 0.001 M.


Svar #4
11. juni 2023 af Benj456

Det giver rigtig god mening - mange tak for hjælpen. 


Skriv et svar til: Fortynding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.