Matematik

Hvilken funktion skal opstilles?

26. august 2023 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau
Hej

Hvilken funntion vil i mene at den skal opskrives efter?
Er det korrekt, at det kunne være en linæer funktion? Så den lyder på: 10m*x+1.0 atm?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2023 af Christianfslag

Hej,

Du bliver nødt til at give kontekst til spørgsmål som tager udgangspunkt i en opgave.

Jeg antager, at du bedes opstille en funktion for trykket påført et givent legeme (målt i ATM, atmosfærer) som funktion af vandybden. Et sådant sammenhæng kan beskrives lineært.

Her gælder det, at vi ved vandets overflade har et tryk på 1 ATM, og din startværdi vil da være '1', som du netop beskriver. Dernæst vil trykket stige med 1 ATM for hver 10 meter vi begår os ned under havets overflade. Vi kan udtrykke den ændring i tryk som en hældningskoefficient for vores lineære funktion. Lad hældningskoefficienten være betegnet af 'a'. Her finder vi, at

a=\frac{\Delta y}{\Delta x}

Hvor \Delta y er vores ændring i tryk og \Delta x er vores ændring i højde over vandoverfladen. Vi kan nu opstille den lineære funktion, som typisk er på formen

f(x)=ax+b

I vores tilfælde kalder vi den

p(h)=ah+p_0

Hvor p står for pressure (altså tryk), h er den numeriske værdi af højden med ift. vandoverfladen og p_0 er starttrykket på 1 ATM.

Prøv at opstille funktionen nu, og stil gerne spørgsmål hvis der er noget, som du ikke forstår.


Skriv et svar til: Hvilken funktion skal opstilles?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.