Fysik

Rotation

06. oktober 2023 af Lalode - Niveau: A-niveau

Hej 

jeg har en opgave som jeg ikke kan finde ud af, er der en som kunne give at hint?

Det er den anden opgave som lyder: Hvor mange omgange når svinghjulet at kører i denne periode?

Vedhæftet fil: svinghjul.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2023 af M2023

#0. Jeg indsætter billedet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2023 af M2023

#0. Jeg forestiller mig følgende hjul:

Vedhæftet fil:Svinghjul.png

Svar #3
06. oktober 2023 af Lalode

Men hvordan skal jeg beregne det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2023 af M2023

#3. Du har tre inertimomenter: Is for stængerne, Ia for akslen og Ir for ringen. Disse skal lægges sammen.

Is = (1/12)·ms·Ls2 + ms·rs2 , hvor ms er masen af stænger, Ls er længden af en stang og rs er forskyningen af en stangs massemidtpunkt i forhold til akslens centrum. 

Ia = (1/2)·ma·ra2, hvor ma er akslens masse og ra er dens radius.

Ir = (1/2)·mr·(r+ ry)2, hvor mr er ringens masse, ri er dens indre radius og ry dens ydre.


Svar #5
06. oktober 2023 af Lalode

Tak, men det var nu spørgsmålet: Hvor mange omgange når svinghjulet at kører i denne periode?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2023 af M2023

#5. Nåh, ja. Jeg er lidt i tvivl, for så vidt jeg kan se, så skal man bare tage gennemsnittet af start og slut og gange med tiden...?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. oktober 2023 af M2023

#6

#5. Nåh, ja. Jeg er lidt i tvivl, for så vidt jeg kan se, så skal man bare tage gennemsnittet af start og slut og gange med tiden...?

Nåh nej, man mangler tiden!


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. oktober 2023 af M2023

#5. Jeg vil foreslå:

\tau =I \cdot \alpha \Leftrightarrow \alpha=\frac{\tau}{I}

\alpha = \frac{\omega_2-\omega_1}{\Delta t}\Leftrightarrow \Delta t=I\cdot \frac{\omega_2-\omega_1}{\tau}

Antal\; omg.= \Delta t \cdot \frac{\omega_1+\omega_2}{2}=I \cdot \frac{\omega_2-\omega_1}{\tau} \cdot \frac{\omega_1+\omega_2}{2}=I \cdot \frac{\omega_2^2-\omega_1^2}{2\cdot \tau}


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. oktober 2023 af M2023

#4...

Ir = (1/2)·mr·(ri 2+ ry2), hvor mr er ringens masse, ri er dens indre radius og ry dens ydre.


Skriv et svar til: Rotation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.