Matematik

Cirkeludsnit, procent

07. oktober 2023 af Bepto20 - Niveau: 8. klasse
Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår hvilke udregninger jeg skal lave. Jeg har lidt svært ved at skrive procenten, udregningen og hvor mange elever der er. Hvordan løser jeg det?
Vedhæftet fil: IMG_4590.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2023 af MentorMath

Hej,
Hvor har du tallene helt ude i venstre kolonne fra?

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2023 af ringstedLC

Kontrollér dine vinkelmålinger:

\begin{align*} 15^{\circ}+{\color{Red} 47^{\circ}}+9^{\circ}+13^{\circ}+39^{\circ}+26^{\circ}+210^{\circ} &\;{\color{Red} \neq }\;360^{\circ} \\ \textup{andre}_\% &= \frac{v_\textup{andre}}{360^{\circ}}\cdot 100\%=...\% \\ \textup{andre}_\textup{elever} &= \frac{v_\textup{andre}}{360^{\circ}}\cdot 24=...\,\textup{(elever)} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2023 af SuneChr

Én elev repræsenterer et udsnit på 15º , uanset hvor vedkommende er placeret i uddannelsessystemet.
Deler vi hele lagkagen op i 24 stykker á 15º , vil en sektor af en ungdomsuddannelse bestå af et multiplum
af 15º. Hvis vi skal have "hele" elever, må de syv sektorers respektive gradtal være deleligt med 15.


Svar #4
08. oktober 2023 af Bepto20

@mentorMath, jeg har målt hvor mange grader “andre” er på cirklen og dividerede med 3,6, for at få 4 som cirkel udsnit

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2023 af ringstedLC

#4: Hvis du lægger de tal sammen og skriver "%" bagved, vil du se, at de ikke skal stå i den kolonne. Venstre kolonnes sum er 360 og er beregnet til gradtallene.


Svar #6
08. oktober 2023 af Bepto20

@ringstedLC ok har lavet den om så de hele på venstre kolonne giver tilsammen 360. Hvordan finder jeg så ud af hvor mange elever der er på højre kolonne?

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2023 af ringstedLC

Se #2, sidste linje!


Svar #8
08. oktober 2023 af Bepto20

Okay så hvis jeg har cirkeludsnit på “andre” som 15, er det så 15/360*24 for at finde antal elever der er i “andre”?

Brugbart svar (1)

Svar #9
08. oktober 2023 af ringstedLC

#8: Ja!

Udgangspunktet er forholdet mellem den enkelte vinkelmåling og 360º (hele "lagkagen").

Dét kan så fx bruges til at bestemme forholdet mellem en procentværdi og 100% (igen hele "lagkagen") eller forholdet mellem et elevantal og hele klassen på 24:

 \begin{align*} \textup{andre}_\% &= \frac{v_\textup{andre}}{360^{\circ}}\cdot 100\% &&= 15^{\circ}\cdot \frac{100}{360^{\circ}}\% &&= ...\% \\ \textup{andre}_\textup{elever} &= \frac{v_\textup{andre}}{360^{\circ}}\cdot 24\,\textup{elever} &&= 15^{\circ}\cdot \frac{24}{360^{\circ}}\,\textup{elever} &&= ...\,\textup{elever} \end{align*}


Svar #10
08. oktober 2023 af Bepto20

@ringstedLC tak for hjælpen :)

Skriv et svar til: Cirkeludsnit, procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.