Kemi

plasmakoncentration af opløst Oxygen

03. januar 2024 af medicinstuderende4 - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal bede om hjælp til denne opgave

Beregn plasmakoncentrationen (i mM) af opløst oxygen og canbondioxid ved de målte partieltryk under normale fysiologiske forhold. du kan antage at der er ligevægt mellem gasfaserrne og oxygen eller carbondioxid er opløst i plasma. 

En blodgasanalyse ved artriepunktur viser pO2=9,2 kPa og pCO2=6,0 kPa. 

facit siger følgende: 

(O2)= 0,01 mM/kPa*9,2kPa= 0,092 mM 

(CO2)= 0,23 mM/kPa*6,0kPa= 1,38 mM 

mit spørgsmål er så, hvor kommer 0,01 og 0,23 fra? jeg har kigget i min Kemisk data og oversigt s. 33 men kan ikke se de værdier? er det nogen der regnes ud? og hvordan? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2024 af Sveppalyf (Slettet)

Det er konstanten i Henrys lov. Man har så bestemt eksperimentelt at den for ilt i blodplasma har værdien 0,01 mM/kPa og for CO2 i blodplasma har værdien 0,23 mM/kPa.


Skriv et svar til: plasmakoncentration af opløst Oxygen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.