Fysik

F=ma

13. januar kl. 21:04 af josh00 - Niveau: B-niveau

betyder konstant fart at acceleration = 0

og hvis ja hvordan giver formlen for f(gnidning)

og bare den helt  normal f=ma mening


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar kl. 21:50 af MentorMath

Hej,

Ja, bevægelse med konstant fart, betyder at accelerationen er 0. 

Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener med f(gnidning).. Er der tale om en kraft, Fgnidning?

-Eller hvordan skal det forstås i sammenhængen? :)


Svar #2
13. januar kl. 22:15 af josh00

bare hvis a=0 er f så ogs ikke 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar kl. 22:19 af Eksperimentalfysikeren

Ja


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. januar kl. 22:25 af jl9

Newtons 2. lov siger at F = m·a. Ifølge formlen (rent matematisk) betyder det så, at hvis a=0, så må F også være lig 0.

Eksempel:

En tændstiksæske bevæger sig i konstant hastighed (a=0) henover en bordplade. Der er en friktionskraft Fgnidning  skabt af overfladen mellem tændstiksæsken og bordpladen, og som defineres i negativ retning. Dermed må tændstikæsken være påvirket af en kraft af samme størrelse, f.eks. Fskub, i positiv retning for at accelerationen kan være lig 0:

a=0   =>     F = 0 =  Fskub - Fgnidning    =>     Fskub = Fgnidning

Hvis både hastighed og acceleration er lig 0, så er der ingen krafter der påvirker.


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. januar kl. 22:49 af ringstedLC

Ja. Det siger Newton's 1. lov. Husk at acc. er ændring af fart.

Newton's 2. lov:

\begin{align*} F=m\cdot a\Rightarrow F_t &= m\cdot g\end{align*}

, altså ingen kraft uden acc. og omvendt.

Newton's 3. lov (aktion = reaktion) og friktionskraft:

\begin{align*} F_t &= F_n\Rightarrow F_t-F_n=0 \\ F_{gnid} &= \mu \cdot F_N=\mu \cdot m\cdot g \end{align*}

, altså større masse og gnidningskoefficient giver større friktionskraft. Og igen; ingen friktionskraft uden acc. og omvendt.

Eksempler:

Hvis du skal løfte en slæde fra stilstand, skal dens fart skal ændres fra "0" og det kræver en acc. og derved en kraft, der er større end tyngdekraften, indtil løftet standses.

Hvis slæden derimod skal trækkes vandret, skal farten stadig ændres, men nu skal "kun" friktionskraften overgås. Bemærk: Gnidningskoefficienter er som oftest under "1".


Svar #6
13. januar kl. 23:31 af josh00

okay så logisk set så kan et legeme heller ikke ændre retning hvis a=0 vel?

another question hvad er forskellen på statisk og dynamisk acceleration?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. januar kl. 23:51 af ringstedLC

Korrekt. Kraft har en retning og en størrelse, altså en vektor. En retningsændring vil derfor kræve en ekstra kraft med en anden retning og derved en a ≠ 0.

Hvis du mener statisk og dynamisk friktion:

- Statisk frikt. er friktionen af et legeme i ro.

- Dyn. frikt. er friktionen af et legeme i bevægelse. Den er typisk mindre end den statiske, hvilket vil sige, at det kræver en større kraft at sætte bevægelsen igang end at vedligeholde den.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. januar kl. 00:04 af jl9

Nej hvis accelerationen a er defineret i én retning. Man kan også betragte en vektor a med acceleration i f.eks. 3 dimensioner, og der findes også fysik teori omkring krafter på et objekt som roterer i en cirkelbevægelse.

En statisk acceleration er en konstant acceleration. F.eks. er et objekt som falder fra "himlen" påvirket af en konstant tyngeacceleration på ca. 9.8 m/s^2 - hvis altså man ikke tager luftmodstand med i betragtning.

Et tog som holder på en station vil typisk accelerere op indtil det når en fart som det holder nogenlunde konstant, indtil det nærmer sig næste station hvor det vil decelerere (bremse) så det passer med at det holder stille på den næste station. Dvs. en dynamisk accelereation.


Svar #9
14. januar kl. 01:03 af josh00

okay Svar #8 

så når Svar #7 siger bevægelse mener han vel bare en ændring i acc og med ro mener han den er konstant 

btw hvis jeg nu giver slip på en boldt og den så accelerer indtil den når dens en statisk acc (fra dynamisk til statisk) det hedder vel terminal velocity ?

-- vent nej der forskle på statisk acc og statisk friktion?


Svar #10
14. januar kl. 01:16 af josh00

#7

Korrekt. Kraft har en retning og en størrelse, altså en vektor. En retningsændring vil derfor kræve en ekstra kraft med en anden retning og derved en a ≠ 0.

Hvis du mener statisk og dynamisk friktion:

- Statisk frikt. er friktionen af et legeme i ro.

- Dyn. frikt. er friktionen af et legeme i bevægelse. Den er typisk mindre end den statiske, hvilket vil sige, at det kræver en større kraft at sætte bevægelsen igang end at vedligeholde den.

undskyld men når du siger mere mener du så friktionskoefficienten jeg har bare brug for at være præcis for min opgaves skyld tak


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. januar kl. 01:40 af ringstedLC

Præcisering: μstat > μdyn (typisk)


Skriv et svar til: F=ma

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.