Fysik

Coloumbs gnidningslov - Fejlkilder og usikkerheder?

14. januar kl. 20:29 af upontheabyss - Niveau: C-niveau

Hejsa

Jeg har lavet et forsøg i fysik, der omhandler Coloumbs gnidningslov. Vi har lavet et datasæt, med masse, statisk gnidningskraft og dynamisk gnidningskraft, og herefter opstillet to grafer. En (Fnormal,Fstatisk) og (Fnormal, Fdynamisk).

Sammenhængen mellem gnidningskraften og normalkraften er naturligvis proportional i begge tilfælde.

Men hvilke fejlkilder er der mon?

Vi har udført forsøget med en 'smart cart'. Altså en træ blok bliver trukket hen over et bord med konstant hastighed, af en smart cart. I smartcarten er der et indbygget newtonmeter. Smartcarten er forbundet til computeren, og vi kan aflæse, hvor meget kraft der skal til for at sætte blokken i bevægelse (statiske gnidningskraft) og hvor meget kraft der skal til for at opretholde bevægelsen, med konstanthastighed (dynamiske gnidningskraft). Dette har vi så gjort flere gange, hvor vi øger træblokkens masse.

Hvad er fejlkilderne/måleusikkerhederne mon? Vores (Fnormal, Fstatisk) er fx ikke 100% proportional, R^2 værdien er 0,95, så vores kurve er ikke en perfekt ret linje, som den bør være i teorien.

Jeg tænker at der naturligvis er måleusikkerhed på vægten, og at smartcarten ikke bevæger med en fuldstændig konstant hastighed

Hvilke andre fejlkilder er der?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar kl. 20:51 af ringstedLC

Hold fejlkilder og måleusikkerheder adskilte. Dine måleinstrumenter har en usikkerhed (kan aflæses i manualen), mens det er en fejlkilde, hvis du fx betjener og aflæser dem forkert eller bordet ikke er vandret.


Skriv et svar til: Coloumbs gnidningslov - Fejlkilder og usikkerheder?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.