Matematik

(f(x-g(x))´ =f´(x) - g´(x). (Bevis)))

18. januar kl. 20:15 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

Hej

Er der nogle der kan vise beviset for følgende differentail?

Gerne ved brug af tretrinsreglen uden det der "lim"


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar kl. 00:06 af MentorMath

Hej,

Se eventuelt disse videoer:

https://www.youtube.com/watch?v=vgudcEfy1RE&t=1s

https://www.youtube.com/watch?v=wTm_LsoclH8

-og skriv, hvis der er noget du ikke forstår eller gerne vil have en yderligere forklaring på. Så vil jeg eller en af de andre meget gerne forsøge at hjælpe med det :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar kl. 00:07 af ringstedLC

Se først https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-b/differentialregning/differenskvotient-og-differentialkvotient

og derefter videoen på https://www.webmatematik.dk/lektioner/beviser/regneregler-ved-differentiation

Men du slipper altså ikke for det der "lim", da det er definitionen på en diff.-kvotient.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar kl. 00:31 af MentorMath

Bemærkning til nederste video i #1:

5:02 inde i videoen vil jeg klart mene, at der bør bruges en "gående mod pil", →, frem et for lighedstegn. 

Altså hvis brøken udtrykt ved sekanthældningen nærmer sig netop et entydigt tal i grænsestillingen (vi siger, at grænseværdien eksisterer), så vil brøken gå mod/nærme sig differentialkvotienten i punktet for x gående mod x0.

Altså:

((f(x) - f(x0))/(x - x0)) → f '(x0) for x → x0.

((g(x) - g(x0))/(x - x0)) → g '(x0) for x → x0.

Eller skrevet med limes-notation:

limx→x0(((f(x) - f(x0))/(x - x0))) = f '(x0) og samme gældende for g-funktionen :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. januar kl. 20:42 af AskTheAfghan

Du kan vente med at bruge lim-tegnet efter du har bestemt differenskvotienten for (f-g)(x):

Hvis notationen Δk betegner differenskvotienten for k(x), så prøv se, om du kan vise, at Δ(f-g) = Δf - Δg.

Bagefter tager du lim-tegnet på hver side, nemlig:

lim Δ(f-g) = lim(Δf - Δg) = lim Δf - lim Δg.

Venstresiden er det samme som (f-g)'(x), og højresiden er det samme som f '(x) - g '(x).


Skriv et svar til: (f(x-g(x))´ =f´(x) - g´(x). (Bevis)))

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.