Fysik

Kondensator og trykforskel

06. juni 2024 af upontheabyss - Niveau: C-niveau

I et kraftavrmeværk skabe kondensatoren  en trykforskel. Men 'hvorfor' har man helt præcist brug for denne trykforskel? Hvad ville der ske, hvis vi ikke havde en kondensator?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2024 af Eksperimentalfysikeren

Man kan godt få en trykforskel uden kondensator. Det gjorde man i damplokomotiiver. De slap dampen ud i atmosfæren ved atmosfæretryk. Trykforskellen fremkommer ved at damptrykket i kedlen er over atmosfæretrykket, fordi man varmer op til en temperatur et pænt stykke over 100ºC.

I kraftværker varmer man også vand op og får et tilsvarende hjt tryk i kedlen, men man benytter adgangen til kølevand til at fortætte dampen i kondensatoren. Derved bliver dens tryk på udgangssiden af turbinen lavere end atmosfæretrykket, så trykforskellen bliver større. Derved får man mere mekanisk energi ud af den samme mængde brændstof.

Den teoretiske grænse for virkningsgraden for en varmekraftmaskine er:

\eta = \frac{T_{ind}-T_{ud}}{T_{ind}}

så det gælder om at holde Tud så lav som muligt.


Svar #2
06. juni 2024 af upontheabyss

#1

Man kan godt få en trykforskel uden kondensator. Det gjorde man i damplokomotiiver. De slap dampen ud i atmosfæren ved atmosfæretryk. Trykforskellen fremkommer ved at damptrykket i kedlen er over atmosfæretrykket, fordi man varmer op til en temperatur et pænt stykke over 100ºC.

I kraftværker varmer man også vand op og får et tilsvarende hjt tryk i kedlen, men man benytter adgangen til kølevand til at fortætte dampen i kondensatoren. Derved bliver dens tryk på udgangssiden af turbinen lavere end atmosfæretrykket, så trykforskellen bliver større. Derved får man mere mekanisk energi ud af den samme mængde brændstof.

Den teoretiske grænse for virkningsgraden for en varmekraftmaskine er:

\eta = \frac{T_{ind}-T_{ud}}{T_{ind}}

så det gælder om at holde Tud så lav som muligt.

Men hvorfor får man mere mekanisk energi ud af den samme mængde brændstof, når trykforskellen er stor? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2024 af Eksperimentalfysikeren

Dampen udfører et arbejde på turbinen. Det arbejde er pr tidsenhed trykforskellen gange rumfanget af damp, der passerer turbinen.


Svar #4
06. juni 2024 af upontheabyss

#3

Dampen udfører et arbejde på turbinen. Det arbejde er pr tidsenhed trykforskellen gange rumfanget af damp, der passerer turbinen.

Når, så der er en specifik ligning? Hvad 'hedder' den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2024 af ringstedLC

#4

\begin{align*}W &= F\cdot s \\&= \frac{F\cdot A\cdot s}{A} \\ W &= p\cdot V \end{align*}


Skriv et svar til: Kondensator og trykforskel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.