Fysik

ABS bremser

09. juni kl. 18:17 af upontheabyss - Niveau: C-niveau

Se vedhæftet fil

Hvad menes der med, at det rullende hjul kan bremse med den statiske gnidningskraft???


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni kl. 19:45 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni kl. 19:46 af ringstedLC

Selve nedbremsningen (en neg. acceleration) kan kun ske med en kraft, der mindre end eller lig med gnidningskraften mellem dæk og vej.

Når hjulene roterer yder de en dynamisk gnidningskraft mod vejen. Ved opbremsning med blokering overstiger bremsekraften denne kraft.

Statisk gn.-kraft er dækkenes gnidningskraft ved igangsætning og standsning (blokering). Da den er større end den dyn. gn.-kraft, kan bremsekraften derfor gøres større inden hjulene blokerer.

Det er de samme vilkår ved for kraftig igangsætning (en pos. acc.). Her overstiger motorkraften den stat. gn.-kraft, dækkene spinner og bilen står næsten stille fordi der nu kun er dyn. gn.-kraft. til rådighed for at øge farten.

Eller på en isglat og nedadskrånende vejbane: Bilen står stille (statisk) med trukket håndbremse. Bremsen slækkes og bilen ruller. Bremsen trækkes, men bilen fortsætter nu ved at kure med blokerede hjul (dynamisk).


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni kl. 20:26 af Eksperimentalfysikeren

Statisk vil sige, at dækket ikke flytter sig i forhold til vejbanen i kontaktfladen. Dynamisk vil sige, at dækket flytter sig i forhold til vejbanen i kontaktfladen.

I det statiske tilfælde ruller hjulet sådan, at den vej, som bilen kommer frem ved én omdrejning af hjulet, er lig med hjulets omkreds. Det svarer til at hjulet er et tandhjul og vejbanen en tandstang.

I det dynamsike tilfælde kan bilen køre længere end omkredsen af hjulet ved en hjulomdrejning. Det svare til, at tandhjulet fra før hopper fra tand til tand.

Hvis du har adgang til en cykel med håndbremse på baghjulet, kan du prøve at trække cyklen fremad mens du går. Træk så bagbremsen langsomt. I starten vil du kunne mærke, at cyklen bliver sværere at trække fremad, men ved et bestemt tryk på bremsehåndtaget blokkerer baghjulet og cyklen bliver lettere at trække fremad.


Skriv et svar til: ABS bremser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.