Matematik

Parameterfremstilling

28. august 2024 af Eca - Niveau: A-niveau

Har lidt problemer med denne opgave, nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2024 af Amatøren

Hej Eca 

Metode 1) Du kan opskive et udtryk for cirklen på parameterform og så finde ud af for hvilke parameterværdier, henholdsvis x-koordinaterne og y-koordinaterne er lig med hinanden. Det vil være et ligningssystem af to ligninger med to ubekendte (husk at det er to forskellige parameterværdier, så brug f.eks s som parameter for cirklen).

Metode 2) En anden måde at gøre det på, er at opskrive cirklen på den klassiske form og omskrive parameterfremstillingen for linjen til en funktion af formen

f(x) = ax + b.

Du vil da finde skæringspunkterne ved at indsætte udtrykket for linjen l som en funktion af y, på y's plads i cirklens ligning. Du får da en andengradsligning du kan løse.

Giver det mening så langt?


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. august 2024 af Amatøren

#0

Se bort fra metode 1 :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2024 af Amatøren

#0


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. august 2024 af SuneChr

Ad # 1 Metode  1)
Parameterfremstillingen for l kan med t som eneste parameter indsættes i cirklens ligning:
(3 + t)2 + (- 3 - t)2 = 2           ⇔        t = - 4  ∨  t = - 2
Det ene skæringspunkt cirkel og l fås ved at indsætte t = - 4 i l's parameterfremstilling og
det andet skæringspunkt cirkel og l fås ved at indsætte t = - 2 i l's parameterfremstilling.      


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2024 af Amatøren

#4 Det må siges at være en noget mere elegant metode end den jeg har brugt i #3. Tak for tilføjelsen! :) 


Svar #6
29. august 2024 af Eca

Jeg kom frem til svaret nu, tusind tak:)


Skriv et svar til: Parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.