Fysik

Opg. 4.13.1 og Opg. 4.14.1 Parallelforbindelse

30. august kl. 08:09 af fysstuderende24 - Niveau: B-niveau

Hej SP

Jeg sidder lidt fast med Opg. 4.13.1 og Opg. 4.14.1 til fysik i Orbit B bogen.

(Sender to skærmbilleder ind).


Jeg ved ikke helt, hvordan jeg kan løse opg. 4.13.1, men har prøvet at samle alle strømstyrkerne, men det gav 25 A.

Til Opg. 4.14.1 har jeg lavet de andre, men jeg sidder fast for at beregne for den tredje resistor kobling. 
Bogen siger at svaret er 4,3 Ω, men jeg ved ikke helt, hvordan jeg kan komme frem til dette, ligesom de andre. 

Håber nogen kan hjælpe (evt. med formler)
Tak på forhånd.

Opg. 4.13.1
Tegningen viser en metalplade med huller i.
Der sendes 16 A igennem pladen fra venstre mod højre. I nogle af mellemrummene er angivet, hvilken strømstyrke der passerer her.
Beregn strømstyrkerne, som passerer de resterende mellemrum X, Y, Z og Q.


opg 4.14.1
Beregn erstatningsresistansen i hver af de viste tre resistorkoblinger.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august kl. 09:12 af mathon

\begin{array}{lllllll}\textbf{Opg. 4.13.1}\\& x+7+4=16\\& x=5\\\\\\&9=5+Q\\& Q=4\\\\\\&Q+5+z=16\\& 4+5+z=16\\& z=7\\\\\\ &y+5+z=16\\& y+5+7=16\\& y=4 \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august kl. 09:38 af mathon

\begin{array}{lllllll} \textbf{Opg. 4.14.1}\\&\textbf{1.}\\&& R_{\textup{erstat}}=22\;\mathrm{\Omega}+6.0\;\mathrm{\Omega}+12\;\mathrm{\Omega}=40.0\;\mathrm{\Omega}\\\\\\ \\&\textbf{2.}\\&& R_{\textup{erstat}}=22\;\mathrm{\Omega}+60\;\mathrm{\Omega}=72\;\mathrm{\Omega}\\\\\\& \\&\textbf{3.}\\&& R_{\textup{erstat}}=5\;\mathrm{\Omega}+2.5\;\mathrm{\Omega}+2.5\;\mathrm{\Omega}+7.5\;\mathrm{\Omega}=17.5\;\mathrm{\Omega} \end{}

.

Idet erstatningsresistansen af to ens paralleltforbundne modstande R = \frac{R}{2}


Svar #3
30. august kl. 09:43 af fysstuderende24

#2

\begin{array}{lllllll} \textbf{Opg. 4.14.1}\\&\textbf{1.}\\&& R_{\textup{erstat}}=22\;\mathrm{\Omega}+6.0\;\mathrm{\Omega}+12\;\mathrm{\Omega}=40.0\;\mathrm{\Omega}\\\\\\ \\&\textbf{2.}\\&& R_{\textup{erstat}}=22\;\mathrm{\Omega}+60\;\mathrm{\Omega}=72\;\mathrm{\Omega}\\\\\\& \\&\textbf{3.}\\&& R_{\textup{erstat}}=5\;\mathrm{\Omega}+2.5\;\mathrm{\Omega}+2.5\;\mathrm{\Omega}+7.5\;\mathrm{\Omega}=17.5\;\mathrm{\Omega} \end{}

.

Idet erstatningsresistansen af to ens paralleltforbundne modstande R = \frac{R}{2}

jeg har beregnet det på denne måde (har ikke lavet 3), det er svar fra bogen men ved ikke hvordan jeg kommer frem til 4.3)

(tak for hjælpen)


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. august kl. 09:45 af mathon

                                     \begin{array}{llllll} \frac{1}{R_{\textup{erstat}}}=\frac{1}{R}+\frac{1}{R}=\frac{2}{R}\\\\ R_{\textup{erstat}}=\frac{R}{2} \end{}


Svar #5
30. august kl. 09:53 af fysstuderende24

#4

                                     \begin{array}{llllll} \frac{1}{R_{\textup{erstat}}}=\frac{1}{R}+\frac{1}{R}=\frac{2}{R}\\\\ R_{\textup{erstat}}=\frac{R}{2} \end{}

Tusinde tak for hjælpen. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. august kl. 11:13 af mathon

Rettelse:

\begin{array}{lllllll}\textbf{Opg. 4.13.1}\\& x+7+4=16\\& x=5\\\\\\&9=5+Q\\& 7=4\\\\\\&Q+5+z=16\\& 4+5+z=16\\& z=7\\\\\\ &y+z+5+Q=16\\& y+7+5+4=16\\& y=0\end{}


 


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. august kl. 12:48 af M2023

#0. 4.13.1)


Svar #8
30. august kl. 13:17 af fysstuderende24

#7

#0. 4.13.1)

Tusinde tak for hjælpen. Hvordan beregnede du y til 3 A


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. august kl. 13:36 af M2023

#8. Du starter fra højre øverst og bevæger dig mod venstre nederst. 

De 9A, der er til venstre for hullet øverst til højre, skal blive til 9A efter hullet. Dvs. at Q = 4A.

Dernæst skal Z og 9A give 16A, så Z = 7A.

Går man videre mod venstre, så skal Y + 4A give Z, dvs. at Y = 3A.

Fortsætter man mod venstre for neden, så skal 4A og 7A mødes og give 11A. Da X plus 11A er 16A, så er X = 5A.


Brugbart svar (1)

Svar #10
30. august kl. 14:16 af Eksperimentalfysikeren

3. Start med de to nederste modstande på 5.0Ohm. De er i parallel og er lige store, så deres erstatningsmodstand er 5.Ohm/2 = 2.5Ohm.

De er i serie med 7.5Ohm, så den samlede modstan i denne gren er 2.5Ohm + 7.5Ohm = 10.0Ohm.

I den øverste gren er 5..0Ohm i serie med 2.5Ohm, hvilket giver en erstatningsmodstand på 5.0Ohm+2.5Ohm=7.5Ohm.

De to grene er i parallel, så erstatningsmodstanden R fås af 1/R = 1/10.0Ohm + 1/7.5Ohm, hvilket kan omregnes til:

R = \frac{10.0Ohm\cdot 7.5Ohm}{10.0Ohm + 7.5Ohm} = \frac{75.0Ohm^{2}}{17.5Ohm}= 4.29Ohm


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. september kl. 20:15 af mathon

Sorry for hele to fejl.


Skriv et svar til: Opg. 4.13.1 og Opg. 4.14.1 Parallelforbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.