Matematik

Andengradspolynomium

31. august kl. 11:58 af laer5308 - Niveau: A-niveau

Jeg ved ikke, hvordan man bestemmer b og c så funktionens nulpunkter er x = 1 og x = 2.

Jeg har vedhæftet opgaven nedenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august kl. 12:10 af MentorMath

Hej,

Vi kan bruge løsningsformlen og sætte hver af udtrykkene givet ved den positive og negative kvadratrod, lig med henholds x = 1 og x = 2.

Altså får vi følgende to ligninger med to ubekendte b og c:

1) ((x = -b + √(b2 - 4·2·c)/2a = 1) ∨ (x = -b + √(b2 - 4·2·c)/2a = 2)).

2) ((x = -b - √(b- 4·2·c)/2a = 1) ∨ (x = -b - √(b2 - 4·2·c)/2a = 2)).


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. august kl. 12:38 af MentorMath

Jeg har prøvet lige selv at regne det ud i hånden. Kan det passe at opgaven er med hjælpemidler tilladt? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. august kl. 12:47 af Anders521

#2 Et alternativ er først at skrive udtrykket for polynomiet på faktoriseret form a·(x-x1)·(x-x2) og derefter omskrive for at aflæse koefficienterne b og c. Da a = 2, x1 = 1 og x2 = 2 har du formen 2·(x-1)·(x-2). Måske er det en anelse lettere end at løse et ligningssystem.


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. august kl. 12:51 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. august kl. 12:51 af ringstedLC

To (andre) ligninger med de to ubekendte:

\begin{align*} f(2)=0 &= 2\cdot 2^2+b\cdot 2+c \\ 0 &=8+2b+c &&\Rightarrow 2b+c &&= -8 \\ f(1)=0 &= 2\cdot 1^2+b\cdot 1+c \\ 0 &= 2+b+c &&\Rightarrow \;\;b+c &&= -2 \\ &&&\Rightarrow \qquad\; b &&= \;\,... &\quad (\textup{subtraherer ligningerne}) \\ &&&\qquad\quad\;\;\; c &&= -2-b \\ &&&\Rightarrow \qquad\; c &&= \;\,... \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. august kl. 12:54 af MentorMath

#2, #5

Selvfølgelig!

Min hjerne må siges at være gået på weekend her... Amen altså...

"Måske er det en anelse lettere end at løse et ligningssystem."

En hel del lettere, må man sige :)

#0

Undskyld! 


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. august kl. 13:31 af ringstedLC

Som #3 nævner, haves formlen:

\begin{align*} p(x) &= a\cdot \bigl(x-x_1\bigr)\cdot \bigl(x-x_2\bigr) &&\textup{formel (80)} \\ &= a\cdot \bigl(x^2-x_2\,x-x_1\,x+x_1\,x_2\bigr) \\ &= a\cdot \bigl(x^2+(-x_2-x_1)\cdot x+x_1\,x_2\bigr) \\ p(x) &= a\,x^2+\underset{=\;b}{\underbrace{a\cdot\bigl(-x_2-x_1\bigr)}}\cdot x+\underset{=\;c}{\underbrace{a\,x_1\,x_2}} \\ f(x) &= 2\,x^2+...\,x+... \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. august kl. 22:15 af SuneChr

Alternativt kan vi anvende reglen om røddernes sum og produkt.
For 2'grds. polynomiet, hvor koefficienten til x2 er 1, gælder: *
            -  summen af rødderne er lig med koefficienten til x med modsat fortegn
            -  produktet af rødderne er lig med konstantleddet med samme fortegn.

2x2 + bx + c = 0    ⇔    2(x2 + b/2x + c/2) = 0
Røddernes sum = 3      røddernes produkt = 2
Da får vi:
b/2 = - 3  ∧  c/2 = 2
_____________
*  Kan hedde det normaliserede 2'grds. polynomium eller 2'grds. polynomiet på normalform.
  


Skriv et svar til: Andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.