Matematik

Hjælp til sandsynlighedsrum

30. september 2024 af Jens2354 - Niveau: Universitet/Videregående

jeg har fået stillet følgende opgave:

Lad (X, A, µ) være et sandsynlighedsrum.

(a) Lad A, B, C være mængder i A, som opfylder:
µ(A ∩ B) = µ(A ∩ C) = µ(B ∩ C) = 2/5.

Vis at:
1/10 ≤ µ(A ∩ B ∩ C) ≤ 2/5.

Jeg føler umiddelbart det er ret lige til, at µ(A ∩ B ∩ C) ≤  µ(A ∩ B) = 2/5, men jeg kan ikke lige komme frem til den nedre grænse. Jeg har overvejet at fællesmængden for de tre (A U B U C) = 1, og om man så kunne lege rundt med nogle komplementærmængder. Har dog ikke lige kommet i mål med det. Så ville høre om nogen havde nogle smarte ideer?

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. september 2024 af oppenede

Ved at addere ligninerne:
  µ(A U B) = µ(A) + µ(B) - 2/5
  µ(A U C) = µ(A) + µ(C) - 2/5
  µ(B U C) = µ(B) + µ(C) - 2/5

ender man med
 µ(A) + µ(B) + µ(C) = ½(µ(A U B) + µ(A U C) + µ(B U C)) + 0.6 som er mindre end ½(1 + 1 + 1) + 0.6 = 2.1

Dvs.
  1 = µ(A U B U C) ≤ 2.1 - 3 * 2/5 + µ(A ∩ B ∩ C)
  1 - (2.1 - 3 * 2/5) ≤ µ(A ∩ B ∩ C)
  0.1 ≤ µ(A ∩ B ∩ C)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2024 af oppenede

Rettelse (foreningensmængden A U B U C behøver ikke have mål 1):
som er mindre end ½(1 + 1 + 1) + 0.6 = 2.1
som er mindre end ½(3 * µ(A U B U C)) + 0.6

1 = µ(A U B U C) ≤ 2.1 - 3 * 2/5 + µ(A ∩ B ∩ C)
1 - (2.1 - 3 * 2/5) ≤ µ(A ∩ B ∩ C)

µ(A U B U C) ≤ ½(3 * µ(A U B U C)) + 0.6 - 3 * 2/5 + µ(A ∩ B ∩ C)
0.6 - ½µ(A U B U C) ≤ µ(A ∩ B ∩ C)


Skriv et svar til: Hjælp til sandsynlighedsrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.