Matematik

Parabler

02. oktober 2024 af hfstudentt - Niveau: B-niveau

Ej, men, det er helt pinligt, synes jeg. Jeg kan simplehen ikke finde ud at tegne 1 og 5 af opgaven. Nogen der kan hjælpe


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. oktober 2024 af Amatøren

Hej hfstudentt 

Det er på ingen måde piligt at spørge om; vi kan allesammen komme i tvivl.

I 1. har vi:

a > 0, c > 0 og d > 0.

Vi kigger først på betingelsen for diskriminanten, d > 0.

Hvis d > 0, så har polynomiumet to skæringer med x-aksen.

Koefficienten a (kaldes ofte den leddende koefficient) har betydning for om parablens grene peger opad eller nedad. I dette tilfælde er a større end 0, hvorfor grenene peger opad (vi får en parabel der ligner en smilende mund).

Slutteligt er der kofficienten c. Koefficienten c er funktionsværdien f(0) hørende til x = 0. Når x er 0 er vi på y-aksen. c > 0 betyder altså at parablen skærer y-aksen i den positive halvdel af y-aksen. Man kan også sige at skæringen med y-aksen skal være over x-aksen.

Er det stadigvæk uklart eller har du brug for at se en mulig skitse af 1?


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. oktober 2024 af Amatøren

1.


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. oktober 2024 af M2023

#0.

a < 0 grenene vender nedad,
a > 0 grenene vender opad,
c < 0 skærer den negative del af y-aksen,
c = 0, skærer (0,0)
c > 0 skærer den positive del af y-aksen, 
d < 0 skærer ikke x-aksen,
d = 0, skærer x-aksen i ét punkt,
d > 0, skærer x-aksen i to punkter.

Vedhæftet fil:parabler.png

Svar #4
02. oktober 2024 af hfstudentt

Tusinde tak for hjælpen! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2024 af Amatøren

Selv tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. oktober 2024 af SuneChr

# 0
Det er ikke pinligt at spørge herinde og få svar.
Det  p i n l i g e  er, at du tidligere i tråden  https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2094102
søgte hjælp via ChatGPT.


Skriv et svar til: Parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.