Matematik

Determinant

06. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy - Niveau: Universitet/Videregående

Heyy, jeg ved ikke helt, hvor jeg skal starte fra i denne opgave (vedhæftet). Håber nogle kan hjælpe :))


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2024 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2024 af peter lind

Determinant(V*A*V-1)= determinant(V)*determinant(A)*determinant(V-1) = ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2024 af M2023

#2. Lad mig gætte: Determinant(A) = Determinant(V*A*V-1) ?


Svar #4
06. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy

Så hvordan skal jeg gøre det helt præcist, hvis man sætter matricen ind?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. oktober 2024 af jl9

Der er vist også en regel om determinant af en diagonal matrix


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2024 af M2023

#4. Det som jeg tror: Determinant(V*A*V-1) = determinant(V)*determinant(A)*determinant(V-1) = determinant(V)*determinant(V-1)*determinant(A) = determinant(I)*determinant(A) = determinant(A) = 2·4·(-1)·1 = -8.


Svar #7
06. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy

Nåårrr, så jeg skal betragte dem diagonalt?


Svar #8
06. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy

Er det bare så simpelt?


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. oktober 2024 af SuneChr

Der gælder vel
både       V - 1(AV) = ( ... )
og           (V - 1A)V = ( ... )
og at med denne faktororden ikke nødvendigvis gælder, at VV - 1 eller  V - 1V   "ophæver hinanden" ?
    


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. oktober 2024 af peter lind

#9 Det er korrekt


Svar #11
07. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy

Vil det så ikke beregnes som #6 ?

For der ophæves V-1V til In ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
07. oktober 2024 af peter lind

Ja. Du skal være opmærksom på at A*V ≠ V*A altså at matrixmultiplikation ikke er kommutativ; men at determinanten(A*V) = Determinanten(A)*determínanten(V) er kommutativ

Iøvrtigt er det en meget vigtig transformatio af A, idet den bruges til skift af basis. V angiver en matriks, som har som input den gamle basis som output den nye basis. V-1 går så den modsatte vej med input den nye basis og output den gamle basis. Matrisen V*A* V-1  virkning er så: En vektor i den nye basis ganges på V-1 og leverer så vektoren til A i det gamle sysem. Ganges den på A får man så billevektoren i det gamle system. Billedvektoren af A i det gamle system bliver så af af V transformeret til det nye system. Resultat er altså at V*A*V-1 at den angiver samme billede men i det nye koordinatsystem


Brugbart svar (1)

Svar #13
07. oktober 2024 af M2023

#6. Vi er vel enige om, at det(VAV-1) = 2·4·(-1)·1 = -8.

Vi er også enige om, at det(V)·det(V-1) = 1.

Dermed er vi enige om, at det(A) = det(VAV-1) = -8. Hvor opstår uenigheden?


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. oktober 2024 af peter lind

Det var et svar til #11. Der skriver han at det ophæves af at V*V-1 = In. Det gør det ikke fordi V*V-1 står ikke nogen steder. Han er åbenbart ikke klar over at matrixmultiplikation ikke er kommutativ.


Svar #15
17. oktober 2024 af yyyyyyyyyyyy

Ja men altså det(In) er lig med 1.


Skriv et svar til: Determinant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.