Fysik

lysår

25. november 2024 af lulp - Niveau: C-niveau

kan man sige mere om lysår end det jeg har skrevet?

Stjerner er sole ligesom vores egen Sol. 

Lysår er en længdeenhed der bruges i astronomi. 

strækning, lyset tilbagelægger på et år. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2024 af mathon

   1 lysår = 9.46073·1012 km


Svar #2
25. november 2024 af lulp

det ved jeg godt men jeg mente om der er noget andet man kunne skrive


Svar #3
25. november 2024 af lulp

eller hvordan omformulere man det


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. november 2024 af mollyy

Det tror jeg godt du kan! Det står der i hvert fald også i mine noter


Svar #5
25. november 2024 af lulp

hvad står i dine noter. fordi jeg spurgte om hvordan kan man omformulere det


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. november 2024 af mollyy

"Stjerner er sole ligesom vores egen Sol.

Afstanden til selv de nærmeste stjerner uden for vores solsystem er så store, at vi har brug for et nyt og større afstandsmål. Vi indfører et lysår (ly), som er den strækning, lyset tilbagelægger på et år." Tror muligvis bare jeg har kopieret det ind i mine noter fra en hjemmeside haha


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2024 af mollyy

nå sorry så ikke du kun spurgte om omformulering. det ved jeg ikke så


Svar #8
25. november 2024 af lulp

hvor har du fundet det henne?


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. november 2024 af SuneChr

Lad os forestille os, at vi befinder os så langt ude i rummet, at vi betragter afstanden mellem jorden og vores sol under en synsvinkel på 1" (1 buesekund), som svarer til 1/3600 af en hel cirkelbue.
Denne afstand svarer til 3,26 lysår og hedder også 1 pc (1 parsec).
Den nærmeste stjerne, vi her fra jorden kan iagttage bortset fra vores egel sol, ligger 1,29 pc fra os.
I astronomien arbejdes med store tal for afstande:
1 AE (Astronomisk Enhed) = middelafstanden fra jorden til vor sol = 149,6·106 km
1 pc = 206265 AE = 3,26 lysår
1 lysår er med andre ord godt 63 gange afstanden fra jorden til vor sol.
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. november 2024 af Eksperimentalfysikeren

Rettelse: 1" (1 buesekund) er 1/60 bueminut =1/3600 grad =1/132600 af hele vejen rundt.

1 gang rundt = 360 grader

1 grad = 60 bueminutter

1bueminut=60 buesekunder.

1 lysår er med andre ord godt 63 gange afstanden fra jorden til vor sol.
 

#9: Du må nok lige regne det efter.


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. november 2024 af SuneChr

# 10  Tak for det skarpe og kritiske astronomiske overblik.
"I astronomien arbejdes med store tal for afstande", - angiveligt større end jeg har kunnet kapere.
Her er, hvad jeg nu, alternativt, regner mig frem til, hvor et år sættes til 365,25 døgn
og lysets hastighed til 3·105  km/sek :

365,25·24·602·3·105 / (149,6·106)  lig med knap 63284 gange afstand jord til vor sol.
Udregningen 206265 / 3,26 giver samme svar (i denne størrelsesorden). 


Svar #12
27. november 2024 af lulp

Tusind tak tak for jeres hjælp


Skriv et svar til: lysår

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.