Matematik

Bestem k

11. januar 2025 af Eca - Niveau: A-niveau

Hej

Er lidt i tvivl om en opgave. Er der nogle der kan hjælpe?

Indtil videre har jeg differentieret ligningen og sagt at k svarer til amplituden i en periodisk funktion. Der står +2 og tænker at hvis funktionen skal være positiv så skal den vel bare være fra 0 og over. 

Vm(f) = [-A+k, A+k]

Så hvis jeg regner minimum (-A+k = 0) er det så det eneste svar der er rigtigt. Får k til 2, men er så i tvivl om det kun er det eller om det også kan gå fra -2 til 2?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2025 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2025 af Amatøren

Hej Eca

Det virker korrekt. 

Dog er f '(x) = 2 + k·cos(x) = k·cos(x) + 2.

For den afledede funktion f ' er k ikke parallelfoskydningen men amplituen. Derfor fås at 

vm f ' = [-k + 2, k + 2].

Altså er f ' voksende når (-k + 2 ≥ 0) Λ (k + 2 ≥ 0) ⇔ (-k ≥ -2) Λ (k ≥ -2) ⇔ (k ≤ 2) Λ (k ≥ -2). Man skriver ofte 

-2 ≤ k ≤ 2.

Altså; funktionen f er voksende hvis k ∈ [-2, 2].


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2025 af ringstedLC

a)

\begin{align*} f'(x)=2+k\cdot\cos(x) &\geq 0 \\ k\cdot\cos(x) &\geq -2 \\ k\cdot \cos_{min}\geq -2 &\,\wedge k\cdot \cos_{maks}\geq -2 \\ -k\geq -2 &\,\wedge k\geq -2 \\ k\leq 2 &\,\wedge k\geq -2 \\ -2\leq &\;\,k\leq2 \end{}

Tegn grafen med en skyder for k for overblik.


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. januar 2025 af SuneChr

Man bør ikke have lighedstegnene med i intervallet for k.
Det må nok bero på en fortolkning, - med eller uden lighedstegn.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. januar 2025 af ringstedLC

Vedhæftet fil:_0.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. januar 2025 af Amatøren

#4

Naturligvis! Tak!

Rettelse:

For den afledede funktion f ' er k ikke parallelforskydningen men amplituen. Derfor fås at 

Vm f ' = [-k + 2, k + 2].

Altså er f ' positiv og dermed f voksende for de værdier af k således at udsagnet (-k + 2 > 0) Λ (k + 2 > 0) er sandt. Vi får at

((-k + 2 > 0) Λ (k + 2 > 0)) ⇔ ((-k > -2) Λ (k > -2)) ⇔ ((k < 2) Λ (k > -2)).

Man skriver ofte 

-2 < k < 2.

Altså; funktionen f er voksende hvis k ∈ [-2, 2]. 


Svar #7
12. januar 2025 af Eca

Ok det giver mening. Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. januar 2025 af SuneChr

# 7
Skal vi ikke hellere sige, at det giver mening, hvis der i sidste linje # 6 skal stå:  k ∈ ] - 2 ; 2 [          ?
Genlæs # 4 (fortolkning) og se graferne # 5.


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. januar 2025 af Amatøren

Puha, .........det går pinligt dårligt for mig i øjeblikket........

#8 Tak!


Skriv et svar til: Bestem k

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.