Fysik

HASTER, nyttevirkning

11. marts 2025 af kamillanielse - Niveau: Universitet/Videregående

Nyttevirkning
En 22-årig mand på 80 kg målt sin iltoptagelseshastighed i hvile og under arbejde. Sammenhængen mellem mandens iltoptagelseshastighed og arbejdsbelastning kan ses i nedenstående skema. 

Arbejdsbelastning: VO2 (ml/min)

Hvile: 344 ml/min

100 W: 1577 ml/min

Antag at iltens kaloriske ækvivalent er 20 KJ/L O2 i hvile og 21 KJ/L O2 under arbejde.
Beregn mandens nyttevirkning på arbejdsbelastningen.

a) Nyttevirkning = 23%
b) Nyttevirkning = 24%

c) Nyttevirkning = 22%

Hvordan beregner jeg dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2025 af ringstedLC

\begin{align*} \eta &= \frac{P_{ud}}{P_{ind}} \\ \eta &= \frac{100\textup{\,W}}{P_{ind}}=\frac{100\textup{\,J\,s}^{-1}}{P_{ind}} \end{}

For hver optagen liter O2 fås energien 21 kJ og ilten optages med hastigheden vO2 = 1577 ml pr. min.

Omregn vO2 til liter pr. sek. og beregn derefter den optagne effekt i J pr. sek. for at få Pind

NB. Noget kunne tyde på, at der mangler noget opgavetekst. Vedhæft et godt billede af opgaven! 


Skriv et svar til: HASTER, nyttevirkning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.