Matematik

Faktorisere eller finde diskriminant?

21. maj 2025 af SkolleNørd - Niveau: A-niveau
Hej
Jeg har et spørgsmål omkring andengradsligninger. Hvornår er det bedst at faktorisere og,hvornår er det bedst bare at benytte diskriminantformlwn og derefter bestemme x-værdierne?

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2025 af SuneChr

For den normerede 2.grads ligning
         x2 + bx + c = 0
med rødderne p og q
hvor koefficienten til x2 er 1
kan man med held gætte rødderne.
Der gælder her:  p + q = - b  ∧  pq = c
Diskriminantformlen kan benyttes for enhver 2.grads ligning,
med 0, 1 eller 2 rødder.
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2025 af peter lind

Du skal næsten altid bruge diskriminatformlen. Undtagelsen er hvis andengradsligningen er så nem at du kan løse den umiddelbart. e.k.s x2=1. Løsningen ses umiddelbart at være ±1

se formel 81 side 17 i din formelsamling.


Svar #3
21. maj 2025 af SkolleNørd

#1
Jeg er ikke helt med.

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2025 af Eksperimentalfysikeren

Nogle gange kan man se, hvilke værdier rødderne har, uden at benytte den normale formel for rødderne, f.eks.: x2-x-6=0 har to heltallige rødder. Produktet af dem er -6 og summen er 1. To heltal, der har produktet -6 er enten 2 og -3 eller -2 og 3. Det første par har summen -1, mens det andet par har summen 1, så rødderne er -2 og 3.

Det ses af: (x-s)(x-t) = x2-sx-tx+st=x2-(s+t)x-st, hvor s og t er de to rødder.


Svar #5
21. maj 2025 af SkolleNørd

#4

Jamen, kan man så bare prøve faktorisering og når du siger sum, så gælder det vel b-værdien som skal være den sum produktet bliver når man omskriver det til en sum ved at plusse? Og hvis det ikke fungere, så er diskriminantmetoden altid en sikker vej?

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. maj 2025 af SuneChr

En anden god sætning at have med er den, om polynomiet har rationale rødder.
Hvis p/q er en rational (uforkortelig) rod i   ax2 + bx + c = 0  hvor a, b og c er heltallige, gælder
       p går op i c  ∧  q går op i a
Sætningen gælder for alle polynomier af grad n
  anxn + an - 1n - 1 + ... + a1x + a0   hvor koefficienterne er heltallige
       p går op i a0  ∧  q går op i an
Vi ser, at en evt. heltallig rod p skal gå op i a0 . Et heltal er på sin vis et rationalt tal p/q hvor q = ± 1
og hvor q altid vil gå op i an .
________________
# 5   Hvis du er i tvivl, er det altid skudsikkert at benytte diskriminantformlen.
        Den kan også anvendes for de komplekse tal.
 

  


Svar #7
21. maj 2025 af SkolleNørd

#6
Jeg har ikke spurgt ind til noget om q eller p. Kun simpelt matemarik med fokus på differentialligninger og integrereing og andnegradsløsninger.

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. maj 2025 af mathon

Har andengradsligningen
                                           \begin{array}{lllllll} ax^2+bx+c=0 \end{}

to reelle løsninger dvs       \begin{array}{lllllll} d=b^2-4ac>0 \end{}  

                                           \begin{array}{lllllll} x_1\quad \textup{og}\quad x_2 \end{}

kan den omskrives:
                                          \begin{array}{lllllll} a\cdot (x-x_1)\cdot (x-x_2)=0 \end{}
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. maj 2025 af mathon

"Tingene hører sammen", hvorfor det ikke er et spørgsmål
om enten
                  diskriminantmetoden
     eller
                  faktorisering.
 


Skriv et svar til: Faktorisere eller finde diskriminant?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.