Fysik

Dødtiden

24. maj 2025 af upontheabyss - Niveau: B-niveau

jeg har maks målt 257 henfald pr. 30 sekunder

dødtiden er 90 mikrosekunder.

hvordan kan jeg vurdere udefra denne viden, om dødtiden er en betydelig fejlkilde?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2025 af ringstedLC

Beregn hvor mange henfald der er på 90 μs


Svar #2
25. maj 2025 af upontheabyss

#1
Beregn hvor mange henfald der er på 90 µs


Hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2025 af mathon

Antal henfald på 90 μs:
                                            \frac{257}{30\cdot 10^6\;\mathrm {\mu }s}\cdot 90\;\mathrm {\mu s}=0.0008


Svar #4
25. maj 2025 af upontheabyss

#3

Antal henfald på 90 μs:
                                            \frac{257}{30\cdot 10^6\;\mathrm {\mu }s}\cdot 90\;\mathrm {\mu s}=0.0008

så fordi tallet er så tæt på 0, så er der vel en lille sandsynlighed for, at der sker nogle henfald i løbet af dødtiden

så den har ikke så stor betydning

men fordi henfaldene er stokastiske, så er der vel stadig en chance for at der sker henfald i løbet af dødtiden

er det korrekt at dødtiden har følgende effekt på vores resultat (der er et forsøg med afstandskvadratloven, vi har målt distancen d ift. itnensiteten I):
Det kan være, at nogle af de højere tælletal er lavere, end de egentlig burde være. Det får det til at se ud som om, intensiteten falder langsommere med afstanden. Derfor bliver grafen fladere og mindre stejl. Det betyder, at eksponenten bliver mindre negativ end forventet, altså større end -2 , fordi jo mindre den numeriske værdi af eksponenten er, jo fladere er grafen.


Skriv et svar til: Dødtiden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.